Notaris na overlijden

Moeten erfgenamen altijd naar de notaris na het overlijden? Het korte antwoord is: nee, dit hoeft niet altijd. Of je de diensten van een notaris nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte van het banksaldo en de aanwezigheid van een eigen woning. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij de notaris een verklaring van erfrecht dient op te vragen. Via de gebruiksvriendelijke tool van Doehetzelf Nalatenschap kom je er eenvoudig achter of dit nodig is. Wanneer moet je een notaris inschakelen bij overlijden? Je leest het hier.

Notaris na overlijden

Wanneer moet je wél een notaris inschakelen na overlijden?

Iedere nalatenschap is uniek en het hangt af van diverse factoren of en waarvoor je een notaris nodig hebt. Een hiervan hebben we in de inleiding aangestipt: het opvragen van een verklaring van erfrecht. Instanties als banken en hypotheekverstrekkers kunnen deze van je eisen om handelingen als erfgenaam te mogen verrichten. Heb je een verklaring van erfrecht nodig, dan dien je deze op te vragen bij een notaris.

Toegang tot bankrekeningen

In de meeste gevallen worden de bankrekeningen van de overledene direct na het melden van overlijden bevroren. Nabestaanden die de erfenis afhandelen, vragen vervolgens bij de betreffende bank toegang tot de rekening(en) aan. De bank bepaalt dan, aan de hand van de specifieke situatie en haar eigen beleidsregels, of een verklaring van erfrecht nodig is om te bewijzen dat de aanvrager rechtmatige erfgenaam is.

Overdracht van onroerend goed

Wanneer er sprake is van registergoed (bijv. eigen woning, bedrijfspand, garagebox of grond), dan heb je altijd een verklaring van erfrecht nodig, die je uitsluitend bij de notaris kunt opvragen. Hiermee kunnen de nabestaanden aantonen dat zij rechtmatige erfgenamen zijn en zodoende het registergoed mogen verkopen en overdragen. Wanneer ze het registergoed willen behouden, dan wordt deze verklaring van erfrecht bij het Kadaster ingeschreven. Samenvattend is er na overlijden altijd een notaris nodig om het onroerend goed op naam van de erfgenamen te kunnen zetten.

De inhoud van het testament raadplegen

Óf er een testament is, kun je als nabestaande zelf navragen bij het Centraal Testamentenregister. De notaris is de enige die de inhoud van het testament kan raadplegen. Is er een testament, dan is het dus zaak om zo snel mogelijk het overlijden bij de notaris te melden. Dit hoeft niet de notaris te zijn bij wie het testament is gedeponeerd. 

Testament met executeur

Als de overledene in zijn of haar testament een persoon heeft aangewezen als executeur, moet deze persoon bij de notaris een verklaring afleggen waarin hij of zij bevestigt dat hij of zij bereid is de rol van executeur op zich te nemen en dat de nalatenschap geen schulden heeft die niet kunnen worden gedekt. Dit wordt de verklaring van executele genoemd. Zodra deze verklaring is afgegeven, wordt de executeur als wettelijk bevoegd beschouwd om de nodige taken en verantwoordelijkheden uit te voeren met betrekking tot de afwikkeling van de nalatenschap.

Wanneer hoef je na overlijden geen notaris in te schakelen?

Alleen bij een bepaalde set omstandigheden hoeft er na overlijden geen notaris ingeschakeld te worden:

  • Het banksaldo is onder de het normbedrag dat de bank stelt om een verklaring van erfrecht te eisen. Vaak is dit tienduizend of vijfentwintigduizend euro;

  • Er is geen registergoed. Willen de erfgenamen het registergoed op hun naam kunnen zetten na het overlijden, dan is immers een notaris nodig om een verklaring van erfrecht te verkrijgen;

  • Er zijn geen speciale bancaire producten zoals aandelen, een hypotheek of een levensverzekering. Hypotheekverstrekkers willen weten wie de woning, hun onderpand, zal erven. Op dezelfde manier willen verzekeraars bepalen wie gerechtigd is tot de uitkering als de verzekeringspolis verwijst naar ‘de erfgenamen’.

In de praktijk is het zeldzaam dat nabestaanden na het overlijden van een dierbare geen notaris nodig hebben. Alleen in situaties zoals hierboven beschreven, accepteren de meeste banken doorgaans een eenvoudige verklaring van verwantschap en een vrijwaringsclausule. Met deze documenten verklaart een familielid dat hij of zij gerechtigd is en vrijwaart de bank zich tegen eventuele aansprakelijkheid.

Handel de erfenis eenvoudig af met Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap maakt het mogelijk om zelf vlot en efficiënt de erfenis af te handelen, ongeacht of er na overlijden een notaris nodig is. Meld het overlijden en zeg abonnementen en diensten op. Met één druk op de knop bereik je alle relevante banken, hypotheekverstrekkers, bedrijven en instellingen uit de groeiende database van meer dan 3400 organisaties. Van hen krijg je vanzelf bericht of je naar de notaris moet om een verklaring van erfrecht aan te vragen. Vervolgens is de tool je helpende hand in het maken van de boedelbeschrijving, afhandelen van de financiën, het bepalen van de erfdeling en het berekenen van de erfbelasting.

Bied transparantie aan alle erfgenamen

Handel je als erfgenaam of executeur een erfenis af met onze tool, dan kun je de (mede-)erfgenamen volledige transparantie bieden. Alle correspondentie en documentatie, van het melden van overlijden tot notarispapieren, is terug te vinden in het overzichtelijke dashboard. De (mede-)erfgenamen kun je toegang geven om mee te kijken of om actief deel te nemen aan de afhandeling van de nalatenschap.

We hopen je vraag wanneer er na overlijden een notaris nodig is, naar tevredenheid te hebben beantwoord. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze tool, bekijk dan hier hoe het werkt.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap