Wettelijke verdeling erfenis zonder testament

Wat is de wettelijke verdeling van een erfenis zonder testament? Wanneer een overleden persoon geen testament achterlaat, dan geldt er een wettelijke verdeling voor de erfenis. Allereerst erven de geregistreerde partner / echtgenoot ieder een gelijk deel. Was de overledene alleenstaand zonder kinderen, dan komen de ouders, broers en zussen in aanmerking. Zij maken ieder aanspraak op een gelijk deel. Zo strekt de wettelijke verdeling van een erfenis zonder testament zich uit over de bloedlijn, tot en met de overgrootouders en diens nakomelingen. Bereken de verdeling eenvoudig met de tool van Doehetzelf Nalatenschap, net als het opzeggen van diensten, afhandelen van de financiën en berekenen van de erfbelasting.

Nalatenschap afwikkelen

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

311

Gebruikers

3526

Organisaties

Overzicht en efficiëntie

Mogelijk ben je op zoek naar de wettelijke verdeling van een erfenis zonder testament, omdat je bezig bent of gaat met de afhandeling van een nalatenschap. In deze emotionele tijd kan dit een zware taak lijken. Het melden van overlijden bij diverse instanties, het achterhalen en opzeggen van diensten en abonnementen, het regelen van het betalingsverkeer; er komt zeker het een en ander bij kijken. De tool van Doehetzelf Nalatenschap brengt overzicht en efficiëntie in het afwikkelen van erfenissen, met of zonder testament. Benieuwd? Bekijk hier hoe het werkt.

Wettelijke verdeling: wie krijgt de erfenis?

In Nederland is bij wet vastgelegd wie gerechtigd zijn tot de erfenis wanneer er geen testament is opgesteld. De erfgenamen, allen familie van de overledene, zijn opgedeeld in verschillende groepen die elkaar opvolgen volgens een specifieke hiërarchie in het erfrecht. Indien er in een bepaalde groep geen erfgenamen zijn, komt de daaropvolgende groep in aanmerking.

De wettelijke opvolging ziet er als volgt uit:

  1. Echtgenoot / geregistreerde partner + kinderen/kleinkinderen
  2. Ouders, broers en zussen
  3. Grootouders + nakomelingen (ooms, tantes en/of hun kinderen)
  4. Overgrootouders + nakomelingen

Belangrijk om te benadrukken is dat elke erfgenaam het recht heeft om de erfenis volledig te aanvaarden, beneficiair te accepteren, of te verwerpen. Beneficiair accepteren houdt in dat de erfenis slechts wordt aanvaard als deze positief is; het wordt afgewezen als de schulden groter zijn dan de bezittingen.

Hoeveel krijgt iedere erfgenaam?

Over het algemeen geldt dat iedere erfgenaam uit de groep een gelijk deel krijgt. Stel bijvoorbeeld dat de overledene geen partner en kinderen had, dan heeft groep 2 recht op de erfenis. De ouders en alle broers en zussen krijgen een gelijk deel van de erfenis.

In het geval er wél een langstlevende echtgenoot met kinderen achterblijft, dan geldt dit ook: de echtgenoot en ieder kind hebben recht op een gelijk erfdeel. Praktisch gaat dit echter anders, wat we nu kort zullen uitleggen.

Kinderen krijgen de erfenis later

Bij de wettelijke verdeling van de erfenis zonder testament zijn de echtgenoot of geregistreerd partner van de overledene en de kinderen erfgenamen voor gelijke delen. 

Desondanks gaat de volledige erfenis, inclusief bezittingen en schulden, direct naar de langstlevende ouder. De kinderen hebben wel recht op een deel van de erfenis, maar zij ontvangen dit niet onmiddellijk. Het erfdeel van de kinderen wordt omgezet in een vorderbaar geldbedrag, dat pas wordt uitgekeerd bij het overlijden van de langstlevende ouder.

Krijg snel inzicht in de erfdeling

Wil je snel en overzichtelijk inzicht krijgen in de verdeling van de erfenis en tegelijkertijd praktische zaken zoals het opzeggen van diensten, het afhandelen van financiën en het berekenen van erfbelasting efficiënt regelen? Maak gebruik van de Doehetzelf Nalatenschap-tool. Deze tool biedt duidelijkheid en structuur bij het afwikkelen van een erfenis, wat een sterke houvast kan zijn in deze emotionele periode.

Of je nu bezig bent met het afhandelen van een nalatenschap met of zonder testament, Doehetzelf Nalatenschap brengt overzicht en efficiëntie in het hele proces. Na het aanmaken van je account kun je direct beginnen.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap