Wettelijke termijn afhandeling erfenis

De afwikkeling van een nalatenschap kan een complex proces zijn, en vaak rijst de vraag: wat is de wettelijke termijn voor het afhandelen van een erfenis? Je wilt natuurlijk duidelijkheid en overzicht, vooral wanneer je de verantwoordelijkheid draagt voor het correct afhandelen van een nalatenschap. Doehetzelf Nalatenschap biedt een gestroomlijnde tool om het afwikkelingsproces efficiënt en transparant te doorlopen. Je behoudt te allen tijde het overzicht, waardoor je moeiteloos de wettelijke termijnen voor de afhandeling van de erfenis kunt waarborgen.

Wettelijke termijn en verplichtingen

De wettelijke termijn voor het afhandelen van een erfenis is afhankelijk van diverse factoren en kan variëren. In Nederland bestaat geen vaste termijn waarbinnen een nalatenschap moet zijn afgewikkeld. De wet schrijft voor dat je dit in ‘redelijke tijd’ dient te doen. Wat als redelijke tijd wordt beschouwd, hangt af van de specifieke omstandigheden van de nalatenschap. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een testament waarin een executeur wordt benoemd. Deze heeft vaak de verantwoordelijkheid om bepaalde werkzaamheden binnen een bepaalde termijn te verrichten. Zoals bijvoorbeeld het binnen drie maanden na het overlijden opstellen van een boedelbeschrijving. Deze termijnen kunnen echter per situatie en testament verschillen. Het is daarom altijd belangrijk om de specifieke voorwaarden en termijnen in het testament goed te raadplegen.

Naast de termijn om te starten, zijn er ook verplichtingen. Het indienen van aangifte voor de erfbelasting moet bijvoorbeeld binnen een vastgestelde termijn worden gedaan. Dit is op het moment van schrijven in de meeste gevallen 8 maanden na het overlijden. Raadpleeg echter altijd de geldende wet- en regelgeving om ervoor te zorgen dat de afhandeling van de erfenis soepel verloopt en eventuele boetes worden vermeden.

Doehetzelf Nalatenschap: gemak en overzicht

Bij Doehetzelf Nalatenschap hebben we een krachtige tool ontwikkeld die je in staat stelt om elke stap van het afwikkelingsproces efficiënt en met helder inzicht te doorlopen. De tool geeft je het benodigde overzicht om aan de wettelijke termijnen voor de afhandeling van een erfenis te voldoen. Alle benodigde documenten en communicatie bewaar je op één centrale plek. De tool begeleidt je stap voor stap door het proces, van het melden van het overlijden en opzeggen van abonnementen tot het berekenen van de erfbelasting. Je kunt bij- en afschrijvingen registreren, documenten uploaden en de financiële afwikkeling transparant maken voor alle betrokken erfgenamen.

Jouw tool voor een efficiënte afwikkeling

Wil je voldoen aan de wettelijke termijnen en tegelijkertijd de afwikkeling van de erfenis soepel en overzichtelijk laten verlopen? Doehetzelf Nalatenschap is jouw betrouwbare partner. Ontdek hoe onze tool werkt en hoe deze je helpt om binnen de wettelijke termijnen de erfenis af te handelen. Met één account heb je toegang tot alle functionaliteiten die je nodig hebt voor een zorgvuldige en tijdige afwikkeling. Bespaar tijd, voorkom stress en zorg dat je het proces van nalatenschapsafwikkeling met vertrouwen kunt doorlopen.

Heb je vragen of wil je meer informatie over Doehetzelf Nalatenschap? Neem gerust contact met ons op.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap