Volmacht bankrekening na overlijden

Wat gebeurt er met de volmacht op de bankrekening, wanneer de rekeninghouder overlijdt? In veel gevallen is het antwoord betrekkelijk eenvoudig: de volmacht op de bankrekening vervalt onmiddellijk. Om (weer) toegang te verkrijgen tot de bankrekening, bijvoorbeeld voor het afhandelen van de nalatenschap, volg je een door de bank opgestelde procedure. Dit en meer leggen we uit op deze pagina. Ook vertellen we hoe de tool van Doehetzelf Nalatenschap je overzicht en gemak biedt in het zelf afhandelen van de nalatenschap, inclusief het melden van overlijden bij de bank en tal van andere organisaties.

Volmacht bankrekening na overlijden

Het overlijden melden bij de bank

Ongeacht of iemand een volmacht heeft op de bankrekening van de overledene, moet het overlijden worden gemeld bij de bank. Wanneer het een rekening met één rekeninghouder, de overledene, betreft, wordt deze rekening in de meeste gevallen geblokkeerd. Vanaf dan heeft de voormalig gemachtigde geen toegang meer tot de bankrekening en kan diegene geen betalingen namens de overledene meer verrichten.

Doehetzelf Nalatenschap: overlijden melden bij tal van organisaties

De groeiende database van Doehetzelf Nalatenschap bevat meer dan 3400 organisaties. Denk aan banken, hypotheekverstrekkers, verhuurorganisaties, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven. Deze hoef je niet meer allemaal apart aan te schrijven; vink de organisaties aan en meld het overlijden met een druk op de knop.

Wie krijgt toegang tot de bankrekening na overlijden?

De volmacht op de bankrekening is vanaf het moment van overlijden niet meer van kracht. Als er een testament is waarin een executeur is aangewezen, krijgt deze na overlijden van de rekeninghouder de machtiging over de bankrekening. Is er geen testament, dan is er geen executeur en heeft in principe niemand machtiging over de bankrekening. De erfgenamen, die samen verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling van de erfenis, zullen dan een procedure moeten doorlopen om na het overlijden volmacht op de bankrekening te verkrijgen.

Toegang aanvragen bij de bank

Wanneer de rekeninghouder overlijdt, vervalt de volmacht op de bankrekening onmiddellijk. De erfgenamen, of een van hen, kunnen dan toegang tot de bankrekening bij de bank aanvragen om de nalatenschap af te kunnen handelen. De bank beoordeelt vervolgens verschillende criteria om te bepalen of de gemachtigde bevoegd is. Men kijkt naar de soorten producten op de rekening, de saldo’s, of er een levenspartner is en of er een testament is opgesteld.

Benodigde stukken versturen met Doehetzelf Nalatenschap

Iedere bank heeft een eigen procedure voor het aanvragen voor toegang tot de bankrekening na overlijden van de rekeninghouder. In de tool van Doehetzelf Nalatenschap is dit eenvoudig te regelen.

Verklaring van erfrecht nodig?

De bank is niet verplicht om volmacht op de bankrekening te verlenen na overlijden, ook niet wanneer dit door de erfgenamen wordt aangevraagd. Zij kan bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht van de aanvrager eisen, om aan te tonen dat deze inderdaad erfgenaam is. Zo’n verklaring is niet altijd nodig, bijvoorbeeld als het saldo onder een bepaalde grens ligt. 

Checklist verklaring van erfrecht

Via de tool van Doehetzelf Nalatenschap kan je een handige checklist invullen om te weten te komen of je wel, niet of misschien een verklaring van erfrecht nodig hebt. De uiteindelijke beslissing hierover is altijd aan de bank.

Volmacht bankrekening na overlijden: vraag een expert

Met Doehetzelf Nalatenschap kan je eenvoudig het overlijden melden, de financiën afhandelen, de erfbelasting berekenen en meer. De tool is ontwikkeld vanuit ervaring in alles wat met de afwikkeling van erfenissen te maken heeft. Lees hier hoe de tool gemak en overzicht biedt voor alle erfgenamen in de afhandeling van de nalatenschap. Heb je vragen over de volmacht op een bankrekening na overlijden, de verklaring van erfrecht of iets anders, neem dan gerust contact op.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap

9.5

gebaseerd op 234 beoordelingen

1,600+

mensen geholpen

2,900

organisaties in onze database