Verklaring van erfrecht online aanvragen

Bij de afhandeling van een nalatenschap kan het zijn dat de erfgenamen een verklaring van erfrecht nodig hebben. Deze notariële akte is uitsluitend aan te vragen bij de notaris. Inmiddels bestaat de mogelijkheid om de verklaring van erfrecht online aan te vragen. Dit is een vlotte en efficiënte manier om de verklaring te verkrijgen, maar er zijn enkele zaken om in acht te nemen. Wist je trouwens dat je de gehele nalatenschap eenvoudig online kunt afhandelen met de tool van Doehetzelf Nalatenschap? Lees verder voor deze en meer tips.

Verklaring van erfrecht online aanvragen

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin staat wie de erfgenamen zijn van een overledene. Vaak is dit een vereiste van de bank, om er zeker van te zijn dat alleen wettige erfgenamen toegang krijgen tot de bankrekening van de overledene. Naast de bank kunnen ook andere instanties zoals verzekeraars een verklaring van erfrecht eisen. Omdat er gevoelige informatie wordt uitgewisseld, konden nabestaanden de verklaring tot voor kort uitsluitend persoonlijk bij de notaris aanvragen. Dankzij verbeterde technieken en beveiliging is het nu ook mogelijk om de verklaring van erfrecht online aan te vragen.

Voordelen van online aanvragen

Het online aanvragen van de verklaring van erfrecht heeft zo z’n voordelen:

De voordelen:

  • Je kunt de verklaring aanvragen vanuit huis, op elk moment van de dag.
  • Je hoeft niet persoonlijk naar de notaris te komen.
  • Je krijgt de verklaring van erfrecht doorgaans sneller bij een online aanvraag.

Aandachtspunten

De verklaring van erfrecht online aanvragen biedt gemak en bespaart tijd. Om optimaal van deze efficiëntieslag te profiteren, is het goed om rekening te houden met een aantal zaken:

  • Bij een online aanvraag heb je geen persoonlijk contact met de notaris. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd aan de aanvraag begint.
  • Je zult tijdens de aanvraag een aantal stukken moeten aanleveren. Verzamel van tevoren de benodigde stukken.
  • Je ontvangt de akte (meestal) digitaal. Zorg dat je de online aangevraagde verklaring van erfrecht op een veilige en vindbare plek opslaat en maak een fysieke print van het document. 

Welke notaris mag een verklaring van erfrecht afgeven?

In Nederland is iedere notaris bevoegd om een verklaring van erfrecht af te geven. Je kunt deze dus online aanvragen bij een notaris naar keuze die dit aanbiedt. Dit geldt ook wanneer er een testament is. Je kunt dus gerust aanbieders vergelijken voordat je de verklaring van erfrecht online aanvraagt.

Hoe weet je of je een verklaring van erfrecht nodig hebt?

Wanneer je bezig gaat met de afhandeling van een nalatenschap, zullen de betreffende banken en instanties aangeven of je een verklaring van erfrecht dient te overleggen. Normaal gesproken zou je iedere organisatie apart aan moeten schrijven, maar met de tool van Doehetzelf Nalatenschap is dit verleden tijd. De database bevat meer dan 3400 organisaties, waarbij je met een druk op de knop het overlijden meldt. Ook het opzeggen van diensten en abonnementen en het aanvragen van beheer over de financiën doe je eenvoudig via de tool. Je zult dan vanzelf bericht krijgen of het nodig is om een verklaring van erfrecht aan te vragen. Of je dit online of bij de notaris doet, is geheel aan jou.

Handel de nalatenschap eenvoudig online af

Naast bovenstaande biedt de tool van Doehetzelf Nalatenschap alles om de nalatenschap vlot en efficiënt af te handelen. Maak een overzichtelijk boedelbeschrijving met banksaldo’s, bezittingen en schulden. Registreer te betalen en ontvangen bedragen en wikkel de financiën op een transparante manier af. Bereken eenvoudig de erfbelasting en uit te keren erfdelen voor alle erfgenamen. Alle correspondentie en documenten vind je terug in het overzichtelijke dashboard en je kunt mede-erfgenamen toegang geven om te kijken of mee te werken. 

Bespaar tijd en moeite met Doehetzelf Nalatenschap


Door de verklaring van erfrecht online aan te vragen, kun je tijd en moeite besparen. De tool van Doehetzelf Nalatenschap biedt de mogelijkheid om dit gemak door te trekken in de gehele afhandeling van de nalatenschap. Voor een vast tarief per nalatenschap wikkel je de erfenis af volgens een overzichtelijk stappenplan. Zo komen de nabestaanden eerder aan het rouwproces toe. Neem gerust contact op als je een vraag over de tool hebt of juist op zoek bent naar een specialist om de nalatenschap af te wikkelen.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap