Verklaring van erfrecht bij testament

Heb je voor de afhandeling van een nalatenschap een verklaring van erfrecht nodig als er een testament is? De aanwezigheid van een testament betekent niet dat er geen verklaring van erfrecht nodig is. De behoefte hieraan wordt namelijk bepaald door de omstandigheden van de nalatenschap, zoals de aanwezigheid van een eigen woning, alsmede de eisen van betrokken instanties zoals banken en verzekeraars. Ook kunnen bepalingen uit het testament invloed hebben op de behoefte van deze instanties aan een verklaring van erfrecht. Het hoe en wat lees je hier, bij Doehetzelf Nalatenschap. Als bonus laten we je kennismaken met onze tool, waarmee je eenvoudig zelf alles regelt rondom de afhandeling van de nalatenschap.

Verklaring van erfrecht bij testament

Waarom instanties een verklaring van erfrecht willen

De verklaring van erfrecht is een juridisch bindend document dat aangeeft wie de wettige erfgenamen zijn van een overleden persoon. Deze verklaring kan worden geëist door onder meer banken en verzekeraars om te waarborgen dat alleen bevoegde erfgenamen toegang hebben tot de bezittingen en financiële rekeningen van de overledene. Ook bij aanwezigheid van een testament biedt de verklaring van erfrecht deze instanties een juridisch kader en zekerheid bij het afhandelen van de nalatenschap, waardoor mogelijke geschillen worden voorkomen en een transparante overgang van eigendom wordt verzekerd.

 

Testament met executeur, toch een verklaring van erfrecht

Het kan zijn dat er in het testament een executeur is aangewezen welke bevoegd is om de financiën af te handelen. Dit zou theoretisch betekenen dat de executeur bijvoorbeeld een bankrekening kan openen of sluiten aan de hand van een notariële verklaring van executele. In de praktijk kan het echter zijn dat betrokken instanties toch een verklaring van erfrecht verlangen, om te kunnen controleren wie de erfgenamen zijn. In een verklaring van executele staan zij namelijk niet expliciet vermeld.

Ontdek eenvoudig of je een verklaring van erfrecht nodig hebt

Wie bezig is met het afhandelen van een nalatenschap, heeft meestal geen tijd en/of geestelijke ruimte om diep in de materie te duiken en bij betrokken instanties uit te vinden of er een verklaring van erfrecht nodig is. Met de tool van Doehetzelf Nalatenschap hoeft dat ook niet. Je vult eenmalig alle benodigde gegevens in en uploadt de benodigde documenten. Vervolgens schrijf je met een druk op de knop alle organisaties aan om het overlijden te melden, abonnementen en diensten op te zeggen en meer. Wanneer een instantie een verklaring van erfrecht verlangt, of er nu een testament is of niet, verschijnt hiervan een melding in het overzichtelijke dashboard. 

Meer gemak bij het afhandelen van de nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontwikkeld om je meer gemak en efficiëntie te bieden bij het zelf afhandelen van de nalatenschap. Deze periode is al moeilijk genoeg en hoe eerder je aan het rouwproces toe komt, hoe beter. Met onze tool regel je alles van het melden van overlijden bij instanties tot en met het afhandelen van de financiën, het bepalen van de verdeling van de erfenis en het berekenen van erfbelasting. We hopen dat dit een mooie bonus is bovenop het antwoord op je vraag, of je een verklaring van erfrecht nodig hebt wanneer er een testament is. Bekijk hier hoe het werkt en handel de nalatenschap af volgens een overzichtelijk stappenplan. Heb je vragen over de tool, of heb je hulp nodig van een expert, neem dan gerust contact met ons op.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

361

Gebruikers

3558

Organisaties

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap