Verdeling erfenis na overlijden vader

Hoe wordt de erfenis van je overleden vader verdeeld? Het antwoord op deze vraag hangt af van diverse factoren. De belangrijkste hiervan is de aanwezigheid van een testament. Is deze aanwezig, dan wordt de erfenis verdeeld zoals de overledene in het testament bepaald heeft. Is er geen testament, dan wordt de erfenis verdeeld volgens wettelijke bepalingen. Op deze pagina lees je er meer over. Ontdek ook hoe nabestaanden met de tool van Doehetzelf Nalatenschap de erfenis vlot en efficiënt kunnen afwikkelen. De tool biedt overzicht en transparantie voor alle erfgenamen. Breng de erfenis overzichtelijk in kaart, handel vlot de financiën af en bereken eenvoudig de verdeling van de erfenis. Het overlijden van iemands vader of andere naaste is al zwaar genoeg. Daarom maakt Doehetzelf Nalatenschap de afwikkeling van nalatenschappen zo licht mogelijk.

Verdeling erfenis na overlijden vader

Wat als er een testament is?

Het testament bevat specifieke instructies over hoe de erfenis verdeeld moet worden, wie verantwoordelijk is voor welke taken en andere zaken die in acht genomen moeten worden. Als je vader een testament heeft, dan is het zaak om de instructies hierin nauwgezet op te volgen. In de tool van Doehetzelf Nalatenschap tref je een handige link waarmee je bij het Centraal Testamentenregister navraag kunt doen naar het bestaan van een

testament.

Wat als er geen testament is?

Als er geen testament is, dan wordt de erfenis na het overlijden van je vader verdeeld volgens wettelijke bepalingen. Hierbij is het van belang wie de erfgenamen zijn. Dit zijn, in volgorde van opvolging:

  1. Echtgenoot / geregistreerde partner en kinderen
  2. Ouders, broers en zussen
  3. Grootouders
  4. Overgrootouders

Wanneer er in de ene groep geen erfgenaam is, komt de volgende groep aan bod. In het geval van overlijden van iemands vader, wordt de erfenis dus verdeeld over de echtgenoot of geregistreerd partner (indien deze nog in leven is) en de kinderen van de overleden vader.

Moet ik de erfenis van mijn vader aanvaarden?

Er kunnen diverse redenen zijn om de erfenis van je vader na diens overlijden niet te willen aanvaarden. Het Nederlandse erfrecht houdt hier rekening mee. Je hebt als erfgenaam namelijk de vrijheid om te beslissen of en hoe je de erfenis wilt aanvaarden, en je hebt hierin drie keuzes:

  • Zuiver aanvaarden: Als je ervoor kiest om de erfenis zuiver te aanvaarden, neem je de gehele nalatenschap op je en deel je de aansprakelijkheid voor eventuele schulden met andere erfgenamen die ook zuiver aanvaard hebben.
  • Beneficiair aanvaarden: Bij beneficiaire aanvaarding accepteer je de nalatenschap met voorbehoud en ben je nooit persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Je deelt echter wel in een positief eindsaldo. Het proces van beneficiaire aanvaarding vereist strikte naleving van een wettelijk voorgeschreven procedure.
  • Verwerpen: Als je besluit de erfenis te verwerpen, ontvang je niets uit de nalatenschap en ben je evenmin aansprakelijk voor eventuele schulden.

Iedere erfgenaam krijgt de gelegenheid om een keuze te maken in de aanvaarding, en ieders keuze heeft invloed op de verdeling van de erfenis van je vader.

Eenvoudig de erfverdeling berekenen met Doehetzelf Nalatenschap

Heb je eenmaal vastgesteld wie de erfgenamen zijn, dan kun je met de tool van Doehetzelf Nalatenschap eenvoudig de verdeling van de erfenis van je vader berekenen. De tool biedt de mogelijkheid om een overzichtelijke boedelbeschrijving te maken, eventuele schulden in kaart te brengen en het nodige betalingsverkeer af te handelen. Aan de hand hiervan bepaalt de tool de omvang van de erfenis en berekent het voor iedere erfgenaam het te ontvangen erfdeel. Daarnaast biedt Doehetzelf Nalatenschap nog veel meer functies, voor een vast tarief per nalatenschap.

 

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Vlot en eenvoudig de erfenis afhandelen? Maak een account aan

Met Doehetzelf Nalatenschap heb je een krachtige tool in handen waarmee je snel en eenvoudig de erfenis kunt afwikkelen. Maak eenmalig een account aan, vul de nodige gegevens in, upload documenten en bereken de verdeling van de erfenis van je vader, in volledige transparantie voor de andere erfgenamen. Begin nu, en kom eerder aan het rouwproces toe.

Maak eenmalig een account aan en start met het vlot en eenvoudig afwikkelen van de erfenis.

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap