Successierecht

Het erven van een nalatenschap brengt allerlei rechten en plichten met zich mee. Een begrip dat je wellicht tegen zult komen bij het afhandelen van de erfenis is ‘successierechten’. Het gedeelte ‘rechten’ in deze term kan voor wat verwarring zorgen, want het gaat over de belastingplicht van de erfgenamen. Wat is successierecht, wat betekent het voor erfgenamen en hoe verhoudt de term zich tot erfbelasting? De antwoorden lees je hier. Het berekenen van de successierechten voor iedere erfgenaam doe je eenvoudig en vlot met de tool van Doehetzelf Nalatenschap. Bekijk direct hoe het werkt of lees er hieronder meer over.

Successierecht

Wat zijn successierechten?

Successierechten zijn belastingen die worden geheven op de erfenis die een persoon ontvangt na het overlijden van een familielid of een andere persoon. Met andere woorden, het zijn belastingen die verschuldigd zijn over de erfenis die wordt verkregen. De term “successierecht” is een verouderde term die in het verleden werd gebruikt om belastingen op erfenissen aan te duiden. Tegenwoordig gebruiken we hiervoor de term ‘erfbelasting’.

Successierechten en erfbelasting: zijn er verschillen?

Er zijn geen verschillen tussen successierechten en erfbelasting. Beide termen betekenen hetzelfde, alleen is ‘erfbelasting’ tegenwoordig de officiële benaming. Deze term is opgenomen in de Nederlandse belastingwetgeving en wordt gebruikt in alle officiële communicatie van de Belastingdienst.

Hoeveel ‘successierechten’ moeten erfgenamen betalen?

De hoogte van de erfbelasting hangt af van een aantal factoren. Des te groter de erfenis en hoe minder het bloedverwantschap, hoe hoger de successierechten worden die de nabestaande betaalt. Je betaalt alleen erfbelasting over het bedrag boven de belastingvrije voet. In onze kennisbank vind je een tabel met de actuele vrijstellingen, plus de tarieven voor verschillende groepen erfgenamen.

De erfbelasting berekenen, zonder zelf te rekenen

Het berekenen van de ‘successierechten’ doe je eenvoudig met de tool van Doehetzelf Nalatenschap. Met een simpele druk op de knop weet je hoeveel erfbelasting iedere erfgenaam moet betalen. De berekening is een van de laatste stappen in het gestroomlijnde proces dat je door de afwikkeling van de erfenis leidt. Het gehele proces, van het melden van overlijden en opzeggen van diensten tot en met de financiële afwikkeling en het uitkeren van erfdelen, regel je vanaf een centraal dashboard. De andere erfgenamen kun je mee laten kijken of laten deelnemen aan de afhandeling. 

Voor een bescheiden bedrag per nalatenschap heb je toegang tot de volledige functionaliteit van onze tool. Zo biedt Doehetzelf Nalatenschap transparantie en gemak voor iedereen. Maak nu een account aan en begin, zodat je sneller aan het rouwproces toe komt.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap