Nalatenschap vereffenen

Het vereffenen van een nalatenschap is het afwikkelen van de schulden en bezittingen van een overledene. In sommige situaties kan het verstandig of noodzakelijk zijn om een professionele vereffenaar in te schakelen, maar vaak kunnen de vereffening en verdere afwikkeling prima in onderling overleg door de nabestaanden worden gedaan. Dit geldt helemaal wanneer je gebruik maakt van de tool van Doehetzelf Nalatenschap. Hierin wikkel je eenvoudig zelf de erfenis af van A tot en met Z, met volledige transparantie voor alle erfgenamen. Het maken van de boedelbeschrijving en de financiële afwikkeling zijn slechts enkele van de vele functionaliteiten die je allemaal kunt gebruiken voor een eenmalig tarief per nalatenschap. Maak een account aan en start direct. Zo kom je eerder aan het rouwproces toe.

Nalatenschap vereffenen

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Zo werkt het vereffenen van een nalatenschap

Naast bezittingen zoals geld, inboedel en onroerend goed kan een overleden persoon ook schulden achterlaten. Om de nalatenschap te vereffenen, is het zaak om het totaal aan schulden op nul te krijgen. In het ideale geval lukt dit binnen afzienbare tijd, door de schulden te voldoen met middelen uit de erfenis. Er komen echter ook minder ideale situaties voor die het vereffenen van een erfenis bemoeilijken, vertragen of zelfs onmogelijk maken, zoals:

  • Meer schulden dan bezittingen: het kan zijn dat je erachter komt dat het totaal aan schulden groter is dan de bezittingen. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor het vereffenen van de schulden. Nu is het voor hen van belang of en op welke manier zij de erfenis aanvaarden. Wie de erfenis zuiver aanvaardt, is persoonlijk aansprakelijk voor de schulden. Wie beneficiair aanvaardt, deelt alleen mee in een positief eindsaldo en is niet persoonlijk aansprakelijk voor de achtergelaten schulden.

  • Uitdagingen in liquiditeit: wellicht is de nalatenschap ruim voldoende om de schulden mee te vereffenen, maar is niet alles liquide. De waarde zit bijvoorbeeld in activa zoals vastgoed en investeringen of roerende zaken zoals antieke meubels, sieraden en voertuigen. In dat geval moet er dus een en ander worden verkocht om de vereffening van de nalatenschap compleet te kunnen maken.

  • Onbekende of betwiste schulden: Het kan voorkomen dat bepaalde schulden niet bekend waren of dat er geschillen ontstaan over de rechtmatigheid of omvang van bepaalde schulden. Dit kan leiden tot vertragingen in het vereffeningsproces en kan extra juridische kosten met zich meebrengen als er geschillen moeten worden opgelost. Het is daarom belangrijk voor de vereffenaar of erfgenamen om zorgvuldig onderzoek te doen naar alle mogelijke schulden en om eventuele betwiste schulden op de juiste manier aan te pakken.

Creëer overzicht met Doehetzelf Nalatenschap

De tool van Doehetzelf Nalatenschap biedt in de eerste plaats overzicht, een van de belangrijkste factoren voor een succesvolle afwikkeling van nalatenschappen. In een overzichtelijk stappenplan word je door het proces geloodst van account aanmaken, het overlijden melden bij organisaties (meer dan 3400 in de database) en het maken van een boedelbeschrijving. Op deze manier breng je moeiteloos de nalatenschap in kaart. Vervolgens maak je even zo moeiteloos het betalingsverkeer inzichtelijk en bereken je erfbelasting en uit te keren erfdelen.

Boedelbeschrijving voor vereffening nalatenschap

Voor de vereffening van een nalatenschap is de boedelbeschrijving essentieel. DIt is een gedetailleerd overzicht van alle bezittingen, schulden en rechten die deel uitmaken van de nalatenschap. Het geeft erfgenamen en andere belanghebbenden inzicht in de omvang en samenstelling van de nalatenschap. De boedelbeschrijving dient zorgvuldig te worden opgesteld en moet alle activa en passiva van de overledene omvatten, zoals onroerend goed, financiële tegoeden, persoonlijke eigendommen, schulden en eventuele rechten zoals aandelen of intellectuele eigendommen. Deze gedetailleerde inventarisatie maak je eenvoudig en transparant in onze tool en dient als basis voor het vereffenen van de erfenis.

Complexe vereffening? Vraag hulp van een expert

Met de tool van Doehetzelf Nalatenschap maak je de omvang van de nalatenschap inzichtelijk. Tijdens het proces kunnen ook zaken aan het licht komen die het vereffenen van de nalatenschap complexer maken. Heb je daarom hulp of advies nodig, neem dan contact op met onze partner i-executeur. Deze specialist kan je adviseren en assisteren bij de volledige afwikkeling, inclusief het vereffenen van de nalatenschap.

361

Gebruikers

3558

Organisaties

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap

Voeg je koptekst hier toe