Nalatenschap afwikkelen

Het afwikkelen van een nalatenschap kan een uitdagende taak lijken. Er komen diverse stappen en overwegingen bij kijken, die je als nabestaande kunnen overweldigen. Het verkrijgen van overzicht kan je hierin helpen; lees op deze pagina wat er zoal komt kijken bij het afwikkelen van een nalatenschap. Je leest hier ook hoe je eenvoudig zelf de nalatenschap kan afwikkelen met de tool van Doehetzelf Nalatenschap, van het opzeggen van diensten en abonnementen tot en met het berekenen van de erfbelasting.

Nalatenschap afwikkelen

Stappen bij het afwikkelen van een nalatenschap

We zetten hieronder de stappen op een rij die toepasbaar zijn op een niet-complexe nalatenschap. Dat betekent dat de zaken over het algemeen helder en ongecompliceerd zijn, en dat de betrokken erfgenamen in goede harmonie zijn en geen ingewikkelde juridische vraagstukken verwachten. Het afwikkelen van een nalatenschap kan in zo’n geval een gestructureerde en relatief eenvoudige procedure zijn. In de praktijk zullen taken elkaar regelmatig overlappen, maar alleen al het op een rij zetten van de stappen kan veel rust geven.

 

Overlijden melden

De eerste stap is het melden van het overlijden bij bedrijven en instanties. Door het tijdig stopzetten van abonnementen en lidmaatschappen voorkom je dat er onnodig van de overledene wordt geïncasseerd.

 

Inventarisatie en waardering

Inventariseer de bezittingen, schulden en eigendommen van de overledene. Hiermee krijg je een nauwkeurig beeld van de omvang van de nalatenschap.

 

Erfgenamen en testament

Identificeer de erfgenamen en onderzoek of er een testament is. Het testament bepaalt hoe de nalatenschap verdeeld moet worden. Als die er niet is, gelden er algemene regels voor de verdeling.

 

Aanvaarding of verwerping

Erfgenamen hebben de keuze om de nalatenschap te aanvaarden, te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. Deze keuze heeft juridische en financiële gevolgen.

 

Schulden en belastingen

Houd rekening met openstaande schulden, belastingen en andere financiële verplichtingen. Deze moeten worden afgehandeld voordat de nalatenschap verdeeld wordt.

 

Verdeling van bezittingen

Verdeel de bezittingen zoals bepaald in het testament of volgens de wet als er geen testament is. Houd rekening met de wensen van de overledene en de belangen van de erfgenamen.

 

Erfbelasting berekenen

Na het ontvangen van een erfenis word je geacht erfbelasting te betalen. Bereken tijdig de hoogte van deze belasting, zodat je het juiste bedrag achter de hand hebt wanneer het zover is.

 

Doehetzelf Nalatenschap: de handige tool voor afwikkeling

Nu je een globaal beeld hebt van het proces van afwikkeling, vertellen we je graag hoe het makkelijker kan. Wij van Doehetzelf Nalatenschap hebben namelijk een tool ontwikkeld waarin je elke stap van de afwikkeling eenvoudig zelf regelt. Geïnspireerd door jarenlange ervaring, biedt onze tool een gebruiksvriendelijke en gestructureerde aanpak die je helpt bij het afwikkelen van de nalatenschap.

 

Eén overzichtelijke tool voor alle erfgenamen

Met Doehetzelf Nalatenschap heb je alles in één overzichtelijke tool, en je kan andere erfgenamen toegang geven tot het dossier. Veel zaken zijn met een druk op de knop te regelen. Denk aan het opzeggen van abonnementen en het melden van overlijden bij  de hypotheekverstrekker of de woningcorporatie. Alle correspondentie vind je terug op een centrale plek. 

Bij Doehetzelf Nalatenschap staat het vereenvoudigen van het afwikkelingsproces centraal. 

Ontdek hoe onze tool werkt en jou kan helpen om met vertrouwen de nalatenschap af te wikkelen. Klik of tap op ‘Hoe werkt het?‘ voor een gedetailleerd inzicht.

 

Gespecialiseerde ondersteuning

Voor complexere nalatenschappen waarbij gespecialiseerd advies gewenst is, biedt Doehetzelf Nalatenschap ook een link naar onze partner i-executeur. Deze specialisten kunnen je adviseren over specifieke situaties en helpen bij de volledige afwikkeling, mocht dat nodig zijn.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap