Hypotheek na overlijden

Wat gebeurt er met iemands hypotheek na zijn of haar overlijden? Na het overlijden blijft de hypotheek doorgaans actief, waarbij erfgenamen de hoofdschuld en rente erven. Er zijn diverse factoren die de situatie kunnen beïnvloeden, zoals de voorwaarden uit een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap, de aanwezigheid van een overlijdensrisicoverzekering en de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. In dit artikel verkennen we een aantal mogelijkheden en situaties, zodat het voor jou duidelijker wordt wat er gebeurt met de hypotheek wanneer jij, je partner of een andere dierbare overlijdt. Ook laten we je kennismaken met de tool van Doehetzelf Nalatenschap, waarmee je vlot en eenvoudig zelf de erfenis kunt afwikkelen.

Hypotheek na overlijden

Voor wie is deze informatie?

De vraag wat er gebeurt met de hypotheek, wanneer de hypotheekhouder overlijdt, kan in verschillende situaties aan de orde zijn. Er is bijvoorbeeld net een familielid overleden en je wilt je als nabestaande informeren. In dit geval is het belangrijk te achterhalen wat er rondom de hypotheek geregeld is, en onderstaande informatie kan je hierbij helpen. Het kan ook zijn dat je aan het inlezen bent over de mogelijkheden om te bepalen wat er met je eigen hypotheek gebeurt bij overlijden, bijvoorbeeld omdat je op het punt staat een huis te kopen of overweegt een testament op te stellen.

De hypotheek: een lopende schuld

Feitelijk is de hypotheek een lopende schuld, die net als andere schulden overgaat op de erfgenamen. De hypotheek blijft in principe actief, waarbij erfgenamen de hoofdschuld en rente erven. Alleen bij een gekoppelde overlijdensrisicoverzekering kan de hypotheek geheel of gedeeltelijk worden beëindigd. Erfgenamen beslissen over het huis: behouden of verkopen, waarbij overwaarde of restschuld voor hun rekening komt.

  • Getrouwde stellen (vóór 1 januari 2018) in gemeenschap van goederen:

De langstlevende partner en de kinderen erven de woning. Kinderen erven een deel, maar ontvangen dit pas bij overlijden van de langstlevende partner. De langstlevende partner is verantwoordelijk voor de hypotheekafdracht.

  • Getrouwde stellen (na 1 januari 2018) in beperkte gemeenschap van goederen:

Het eigendom van het huis is afhankelijk van de gezamenlijke aankoop. Als de overleden partner vóór het huwelijk eigenaar was van de woning en de achterblijvende partner geen mede-eigenaar is, erft de achterblijvende partner de woning niet automatisch. De erfenis, inclusief de woning en eventuele restschuld + rente, wordt verdeeld volgens de wettelijke erfopvolging. Erfgenamen kunnen onder andere bestaan uit de eventuele kinderen van de overledene, ouders, broers, zussen, of andere aangewezen erfgenamen.

  • Samenwonend met gezamenlijk eigendom: Als samenwonenden gezamenlijk een woning hebben en een hypotheek hebben afgesloten, kan de hypotheek in sommige gevallen blijven bestaan op naam van de andere partner. Dit is afhankelijk van het inkomen van de overlevende partner. De hypotheekverstrekker moet akkoord gaan met deze regeling, waarbij het inkomen van de overlevende partner voldoende moet zijn om de maandelijkse hypotheeklasten te dragen. Erfgenamen van de overleden partner kunnen een rol spelen in de beslissingen rondom de woning en de hypotheek.
  • Samenwonend zonder gezamenlijk eigendom: Als je samenwoonde en de overleden partner was de eigenaar van de woning, erven de erfgenamen (mogelijk kinderen, ouders, broers, zussen, enz.) de woning. Voor de overlevende partner kan dit betekenen dat deze de woning moet verlaten, tenzij er een overeenkomst wordt bereikt met de erfgenamen om in de woning te blijven.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die is ontworpen om te voorkomen dat erfgenamen worden achtergelaten met een onbetaalbare hypotheekschuld in geval van overlijden van de verzekeringnemer. Bij overlijden keert de overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit aan de begunstigden, dat gebruikt kan worden om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.

De aflossingsvrije hypotheek na overlijden

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niets af, tenzij je extra aflossingen doet. De hypotheekschuld blijft maximaal en wordt vaak afgelost bij de verkoop van het huis. In geval van overlijden gaat de schuld over op de nabestaanden, die dan verantwoordelijk zijn voor de afbetaling van de hypotheek. Omdat bij het erven van de schuld vaak ook het huis wordt geërfd, ontstaat er meestal geen probleem. Bij verkoop van het huis kan de schuld gemakkelijk worden afgelost. Het is echter belangrijk dat de nabestaanden tot aan de verkoop in staat zijn om de woonlasten te betalen.

Zelf de nalatenschap afhandelen: vlot en overzichtelijk

We hopen dat bovenstaande informatie antwoord geeft op jouw vraag, wat er met de hypotheek gebeurt bij overlijden van de hypotheekhouder.

Mocht je nu of in de toekomst in de situatie zitten waarin een nalatenschap moet worden afgehandeld, dan biedt de tool van Doehetzelf Nalatenschap een waardevolle ondersteuning. Deze tool is ontworpen om overzicht en efficiëntie te brengen in het afwikkelingsproces van erfenissen, zowel met als zonder testament. Ontdek zelf hoe deze tool jou kan helpen bij het stroomlijnen van de afhandeling van nalatenschappen. De wettelijke verdeling van een erfenis zonder testament berekenen, diensten opzeggen, financiën afhandelen, de erfbelasting berekenen; Doehetzelf Nalatenschap maakt het proces eenvoudig en toegankelijk.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap