Erfgenamen zonder testament

Wie zijn de wettige erfgenamen van een nalatenschap zonder testament? Als de overledene geen testament achterlaat, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn en in welke volgorde zij recht hebben op de nalatenschap. Dat zijn achtereenvolgens de langstlevende partner en kinderen; ouders, broers en zussen; grootouders; en overgrootouders. Nu je het antwoord op je vraag gevonden hebt, vind je op deze pagina meer informatie over het afhandelen van erfenissen zonder testament. Met Doehetzelf Nalatenschap handel je de erfenis vlot een eenvoudig af, met transparantie voor alle erfgenamen. Zonder testament of met, de tool biedt overzicht en gemak in het zelf afhandelen van nalatenschappen, zodat nabestaanden eerder aan het rouwproces toe komen.

Erfgenamen zonder testament

Geen testament: wie erft?

In Nederland is het heel duidelijk bij wet geregeld wie de nalatenschap erft wanneer er geen testament is. We zetten voor het overzicht de wettige erfopvolging op een rij:

  1. Echtgenoot / geregistreerde partner en kinderen
  2. Ouders, broers en zussen
  3. Grootouders
  4. Overgrootouders

Wanneer er in de eerste categorie geen personen meer in leven zijn, of iedereen de erfenis afwijst, gaat de erfenis over op de volgende categorie. Dit zorgt voor duidelijkheid over wie de nalatenschap erft, zelfs wanneer er geen testament is. Voor de volledigheid: onder categorie 2 vallen ook geadopteerde kinderen, halfbroers en halfzussen.

Wettelijke verdeling erfenis zonder testament

Als er niets over in een testament is afgesproken, erven de erfgenamen ieder een gelijk deel van de nalatenschap. Voor de eerste groep geldt, dat de langstlevende ouder de gehele erfenis krijgt. Deze heeft dan een schuld aan de kinderen voor hun erfdeel, die zij innen wanneer de langstlevende ouder overlijdt. De langstlevende ouder betaalt meestal de erfbelasting voor de kinderen. Dat vermindert dan de schuld van die ouder aan de kinderen.

Eenvoudig de erfenis afhandelen met Doehetzelf Nalatenschap

De afhandeling van een nalatenschap zonder testament kan voor erfgenamen een complex proces lijken. Met Doehetzelf Nalatenschap wordt het eenvoudig en overzichtelijk proces. Onze online tool is ontworpen om je te helpen bij elke stap van de weg, van het in kaart brengen van de financiën en het documenteren van de nalatenschap tot het berekenen van de erfdeling. De tool biedt duidelijke stappenplannen en handige functies om het proces soepel te laten verlopen. Dit helpt je bij het efficiënt afhandelen van de erfenis, met volledige transparantie voor de mede-erfgenamen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Hulp voor erfgenamen zonder testament

Het kan iedereen gebeuren: lastige zaken die opspelen, verstoorde verhoudingen tussen erfgenamen …. Ook zonder testament kan een nalatenschap onverhoopt complex zijn of lijken. Ben je op zoek naar een specialist die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap, schakel dan i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap