Erfenis verwerpen: de gevolgen

Wat gebeurt er als je een erfenis verwerpt? Is het mogelijk om later op je beslissing terug te komen? Bij Doehetzelf Nalatenschap begrijpen we dat het afhandelen van een erfenis vragen kan oproepen, bijvoorbeeld als je voor de keuze staat om de erfenis al dan niet te aanvaarden. Daarom zullen we de gevolgen van het verwerpen van een erfenis onder de loep nemen en bespreken of er mogelijkheden zijn om deze beslissing later te herzien.

Erfenis verwerpen

Wat zijn de gevolgen van het verwerpen van een erfenis?

Als je ervoor kiest om een erfenis te verwerpen, betekent dit dat je afstand doet van je recht op de nalatenschap. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het vermijden van schulden of conflicten binnen de familie. De gevolgen van het verwerpen van de erfenis zijn onder andere:

  • Geen recht op de nalatenschap: Door de erfenis te verwerpen, ontvang je geen deel van de bezittingen of gelden uit de nalatenschap.
  • Bescherming tegen schulden: Je bent niet meer aansprakelijk voor de schulden van de overledene. Je kunt dus niet worden aangesproken door de schuldeisers van de nalatenschap.
  • Verlies van zeggenschap: Als je de erfenis verwerpt, verlies je ook je zeggenschap over de afwikkeling van de nalatenschap. Dit betekent dat je niet kunt deelnemen aan beslissingen over de verdeling van bezittingen of het betalen van schulden. Je kunt geen spullen overnemen of betrokken worden bij de verdeling van de goederen.
  • Geen erfbelasting verschuldigd: Als je niks erft, hoef je ook geen erfbelasting te betalen.
  • Anderen erven jouw deel: Je plaats in de erfrechtelijke lijn wordt ingenomen door je eventuele kinderen of andere familieleden. Zij worden dan erfgenaam in jouw plaats, tenzij zij ook verwerpen. Als je minderjarige kinderen hebt, heb je een machtiging nodig van de kantonrechter om namens hen te verwerpen. 

Erfenis verworpen: kun je dit nog terugdraaien?

Het verwerpen van de erfenis is een gerechtelijke procedure. Je kunt dit zelf regelen of met hulp van een notaris of juridisch adviseur. Na de verwerping krijg je van de rechtbank een akte van nalatenschap, waarin staat dat je de erfenis hebt verworpen. Het verwerpen van een erfenis is een definitieve en onherroepelijke keuze, die je niet kunt terugdraaien. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent over de gevolgen van het verwerpen van de erfenis. De informatie hierboven is een goed begin. Wellicht kan onze partner NabestaandenZorg je verder op weg helpen in je keuze.

Alternatief voor verwerpen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je de erfenis zou willen verwerpen. De gevolgen kunnen echter ver strekken. Stel bijvoorbeeld dat je de erfenis weigert omdat je verwacht dat er meer schulden dan bezittingen zullen overblijven, maar dit blijkt anders uit te pakken. Je krijgt dan geen deel meer van het positieve eindsaldo. Of een andere situatie: de overledene had auteursrechten op muziek of een boek, wat pas aan het licht komt nadat je de erfenis hebt verworpen. Het gevolg is dat deze auteursrechten niet meer op jou overgaan en je ook niet meedingt naar toekomstige inkomsten uit deze rechten.

Beneficiair aanvaarden: geen schulden, wel baten

In veel gevallen is het beneficiair aanvaarden van de erfenis een goed alternatief voor het verwerpen van de erfenis. De gevolgen zijn minder extreem: je kunt niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden, maar deelt wel in een positief eindsaldo. 

Lees hier meer over beneficiair aanvaarden.

Wikkel vlot en transparant de erfenis af met onze tool

Bij Doehetzelf Nalatenschap begrijpen we dat het afwikkelen van een erfenis ingewikkeld kan zijn. Daarom hebben we een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld waarmee je de erfenis snel en transparant kunt afhandelen. Van het melden van het overlijden tot het regelen van de financiën en het verdelen van de bezittingen, onze tool begeleidt je stap voor stap door het proces. Meld je aan en ontdek hoe gemakkelijk het is om de erfenis af te handelen met Doehetzelf Nalatenschap.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

361

Gebruikers

3558

Organisaties

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap