Erfenis bij overlijden van 1 ouder

Ben je geconfronteerd met het overlijden van één ouder en wil je weten hoe de erfenis wordt verdeeld? Dan ben je bij Doehetzelf Nalatenschap op de juiste plek. Op deze pagina verkennen we de wettelijke verdeling, hoe het werkt als er een testament is, het kindsdeel en meer. Het antwoord op je vraag rolt vanzelf uit onze handige tool, waarmee je de afwikkeling van de erfenis eenvoudig zelf regelt. Het melden van overlijden en opzeggen van diensten, het afhandelen van de financiën en berekenen van de erfbelasting en meer; alles rondom de erfenis van je overleden ouder regel je vanuit één overzichtelijk dashboard.

Erfenis bij overlijden van 1 ouder

Is er een testament?

Als je wilt weten hoe de erfenis bij het overlijden van 1 ouder wordt verdeeld, is het eerst zaak om te weten of er een testament is. In de Doehetzelf Nalatenschap-tool vind je een handige link naar het Centraal Testamentenregister. Hier kun je verifiëren of er een testament is gedeponeerd. Als dat het geval is, kan de notaris het testament raadplegen om de specifieke bepalingen met betrekking tot de erfenis van de overleden ouder te onthullen. Het is van groot belang om deze bepalingen nauwgezet te volgen. Als er geen testament is, verloopt de erfenis volgens de wettelijke verdeling.

Wettelijke verdeling

Als er geen testament is opgesteld, is de wettelijke verdeling van kracht. In het geval 1 van de ouders overlijdt, gaat diens erfenis naar de langstlevende echtgenoot en de kinderen. De nalatenschap wordt gelijk verdeeld over de langstlevende echtgenoot en het aantal kinderen. Dus, als er bijvoorbeeld twee kinderen zijn, krijgt de langstlevende ouder en elk kind een derde van de nalatenschap. Als er drie kinderen zijn, ontvangt ieder een vierde deel, enzovoort. 

Indien men gehuwd was in gemeenschap van goederen, dan bestaat de nalatenschap uit de helft van de gezamenlijke bezittingen en schulden. Is er sprake van huwelijkse voorwaarden, dan bestaat de nalatenschap uit de bezittingen en schulden welke de overleden echtgenoot toebehoren.

Vruchtgebruik voor de langstlevende ouder

De erfenis bij het overlijden van 1 ouder wordt dus verdeeld volgens het testament en/of de wettelijke verdeling. Los van het eigendom heeft de langstlevende ouder het recht op vruchtgebruik van de nalatenschap. Dit betekent dat de ouder de nalatenschap mag gebruiken en de daaruit voortvloeiende inkomsten mag ontvangen, terwijl het eigendom nog steeds bij de erfgenamen blijft. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op huurinkomsten van onroerend goed, rente op spaartegoeden of dividenden van beleggingen. De kinderen krijgen een vordering op de langstlevende ouder, die pas na het overlijden van de langstlevende ouder opeisbaar wordt.

Afwikkeling van de erfenis

Bij het overlijden van 1 ouder zijn alle erfgenamen samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis. Ze moeten de schulden betalen en de bezittingen verdelen. In de praktijk neemt vaak een van de erfgenamen de afhandeling van de nalatenschap op zich. Wanneer de verstandhouding tussen de nabestaanden goed is en er geen complexe juridische kwesties spelen, kan dit vaak zonder hulp van derde partijen. Zeker nu de tool van Doehetzelf Nalatenschap is gelanceerd, wordt het zelf afwikkelen van de erfenis van een overleden ouder zeer eenvoudig.

Wikkel de erfenis van 1 overleden ouder eenvoudig en vlot af

Met Doehetzelf Nalatenschap kun je eenvoudig en vlot de erfenis van 1 overleden ouder afwikkelen. Vul de benodigde gegevens in, upload de vereiste documenten en meld het overlijden bij relevante instanties uit de database van meer dan 3400 organisaties. Onze tool helpt je stap voor stap bij de financiële afhandeling, het maken van de boedelbeschrijving en het berekenen van de verdeling en erfbelasting. Bovendien kun je de afhandeling volledig transparant maken door de overige erfgenamen toegang te geven om mee te kijken of mee te helpen.

Hoe het precies werkt kun je lezen op de pagina Hoe werkt het? Hier vind je ook een korte uitlegvideo.

Wikkel de erfenis van 1 overleden ouder eenvoudig en vlot af met Doehetzelf Nalatenschap. Onze tool kan je helpen om het proces soepeler te laten verlopen, de communicatie te verbeteren en je gemoedsrust te vergroten. Maak een account aan en start direct!

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

361

Gebruikers

3558

Organisaties

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap