Wettelijke verdeling erfenis zonder testament

Naar wie gaat de erfenis van je alleenstaande broer na zijn overlijden? Dit hangt er in eerste instantie vanaf of er hierover bepalingen in een testament staan. Alles wat niet in het testament staat, wordt door wettelijke opvolging bepaald. We verkennen een aantal fictieve cases waarin we op zoek gaan naar de wettelijke erfgenamen. Voor de afwikkeling van de erfenis van je alleenstaande broer hebben we bij Doehetzelf Nalatenschap een zeer complete en gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld. Vanuit een centraal dashboard, die je toegankelijk kunt maken voor andere erfgenamen, regel je alles van opzeggingen tot en met het berekenen van de verdeling en erfbelasting.

Nalatenschap afwikkelen

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

311

Gebruikers

3526

Organisaties

Is er een testament?

Het testament is leidend in de verdeling van de erfenis. Allereerst wil je dus weten of je alleenstaande broer een testament heeft achtergelaten. In de tool van Doehetzelf Nalatenschap vind je een link naar het Centraal Testamentenregister, die je kunt raadplegen om te zien of er een testament is gedeponeerd. Is dat het geval, dan kan de notaris het testament openen om te zien wat hierin bepaald is. De bepalingen rondom de erfenis van je alleenstaande broer dienen nauw opgevolgd te worden. Is er geen testament dan wordt er volgens wettelijke opvolging geërfd.

Geen testament? De wet bepaalt wie erft

Het is in Nederland bij wet bepaald wie er recht hebben op de erfenis van je alleenstaande broer. De erfgenamen (allen familie van de overledene) zijn verdeeld in een aantal groepen, die elkaar in specifieke volgorde opvolgen in erfrecht. Zijn er in de ene groep geen erfgenamen, dan komt de volgende groep in aanmerking.

De wettelijke opvolging is als volgt:

  1. Kinderen/kleinkinderen
  2. Ouders, broers en zussen
  3. Grootouders + nakomelingen (ooms, tantes en/of diens kinderen)
  4. Overgrootouders + nakomelingen

Let wel: iedere erfgenaam heeft het recht om de erfenis volledig of beneficiair te accepteren, of te verwerpen. Beneficiair accepteren betekent dat je alleen de erfenis accepteert als deze positief is en dus afwijst als de schulden groter zijn dan de bezittingen.

Praktijkvoorbeelden: wie erft van de alleenstaande broer?

We hebben een aantal fictieve cases uitgewerkt, waarin we via wettelijke opvolging bepalen wie de erfenis van de alleenstaande man met broers en/of zussen krijgt. In al deze cases is er geen testament.

Case 1: Alleenstaande broer met kinderen

Gerard (59 jaar) is alleenstaand, heeft twee kinderen en zijn ouders zijn enige tijd geleden overleden. Hij heeft twee broers en een zus.

Als Gerard overlijdt, erven de twee kinderen van Gerard gezamenlijk zijn erfenis. De broers en zus van Gerard zitten in de volgende groep en erven in dit geval niets.

Case 2: Alleenstaande broer na een echtscheiding

Michael (50 jaar) is gescheiden en heeft geen kinderen. Zijn ouders zijn overleden, en hij heeft één broer. Wie krijgt zijn erfenis als hij komt te overlijden?

In groep 1 (kinderen/kleinkinderen) zijn geen erfgenamen. Volgens wettelijke opvolging erft de enige broer van Michael zijn volledige erfenis.

Let wel: Michael’s ex-vrouw kan geen aanspraak maken op de erfenis. Dit had alleen gekund als zij begunstigd was in het testament, maar deze heeft Michael niet.

Case 3: Alleenstaande broer met gescheiden ouders en halfbroer

Tim (62 jaar) is alleenstaand en heeft geen kinderen. Zijn ouders zijn gescheiden en hij heeft een halfbroer uit het tweede huwelijk van zijn vader. Wie is of zijn Tim’s wettelijke erfgenamen?

Zonder testament erven ouders en broers gelijk, ongeacht of de broers halfbroers zijn. In dit geval zouden dus de ouders en de halfbroer van Tim zijn erfenis krijgen. Dat zijn ouders gescheiden zijn maakt in dit scenario niks uit.

Erfgenamen gevonden? Handel zelf eenvoudig de nalatenschap af

De volgende stap na het bepalen van de erfgenamen, is het afhandelen van de erfenis van je alleenstaande broer. In veel gevallen is dit eenvoudig zelf te doen, in harmonie met de andere erfgenamen. De tool van Doehetzelf Nalatenschap kan je hierbij stevig ondersteunen. Vanuit een overzichtelijk dashboard regel je alles, en je kunt de overige erfgenamen mee laten kijken of actief mee laten werken in de afhandeling.

Het melden van overlijden bij banken en instanties, het opzeggen van diensten en abonnementen, de financiële afhandeling; je regelt het eenvoudig met Doehetzelf Nalatenschap. Heb je alles afgehandeld, dan bereken je met een druk op de knop de verdeling van de erfenis van je alleenstaande broer. Ook de erfbelasting bereken je moeiteloos voor iedere erfgenaam.

Eenvoudig de erfenis van je alleenstaande broer afhandelen

 

Meer weten over de tool en Doehetzelf Nalatenschap gebruiken? Op de pagina ‘Hoe werkt het?’ vind je een overzichtelijk stappenplan. Voor een bescheiden bedrag per nalatenschap heb je toegang tot de volledige functionaliteit. Creëer overzicht en gemak voor alle erfgenamen met Doehetzelf Nalatenschap.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap