Erfbelasting berekenen langstlevende

Waar moet je zoal rekening mee houden bij het berekenen van de erfbelasting voor langstlevende partners en kinderen? Je leest het hier, bij Doehetzelf Nalatenschap. Ook laten we je kennismaken met onze tool, waarmee erfgenamen eenvoudig zelf de nalatenschap kunnen afwikkelen. Na het invoeren van de nodige gegevens, het maken van een boedelbeschrijving en het bepalen van de erfdelen kun je de tool vlot de erfbelasting laten berekenen voor de langstlevende en andere erfgenamen.

Erfbelasting berekenen langstlevende

Wanneer is iemand langstlevende?

De term ‘langstlevende’ verwijst naar de partner die na het overlijden van de ander in leven blijft. In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft deze status juridische en financiële gevolgen, met name bij de afwikkeling van nalatenschap. De langstlevende partner speelt een centrale rol in zaken zoals de verdeling van eigendommen, berekening van erfbelasting en het omgaan met erfrechten. Bij het berekenen van de erfbelasting voor de langstlevende zijn er vele factoren van invloed, die we nu nader zullen verkennen.

Hoe wordt de erfbelasting voor langstlevenden bepaald?

Om de erfbelasting voor de langstlevende te berekenen, is het noodzakelijk om een aantal zaken op een rij te hebben.

  • Omvang van de erfenis. De omvang van de erfenis is het resultaat van de bezittingen minus de eventuele schulden die de overledene nalaat.
  • Wettelijke erfgenamen. Naast de langstlevende kunnen er andere wettelijke erfgenamen zijn, namelijk de kinderen van (een van de) partners.
  • Erfverdeling. De manier waarop de erfenis wordt verdeeld, kan worden beïnvloed door zowel wettelijke bepalingen als de inhoud van het testament van de overledene.

Weet je eenmaal de erfverdeling, dan zijn er weer vele factoren die van invloed kunnen zijn op de bijbehorende belastingverplichtingen voor de langstlevende. Een belangrijke hierin is het zogenaamde ‘langstlevende testament’, waarover je verderop meer leest.

Eenvoudig de erfbelasting langstlevende berekenen met de tool

Doehetzelf Nalatenschap heeft onlangs een tool geïntroduceerd, waarmee nabestaanden eenvoudig zelf de erfenis kunnen afwikkelen. De gebruiker voert één keer de benodigde gegevens in, waarna met de ingebouwde functies alles rondom de nalatenschapsafwikkeling kan worden geregeld. Denk hierbij aan het melden van overlijden aan bedrijven en instanties, het opzeggen van diensten abonnementen met één druk op de knop en het bepalen van de omvang van de erfenis met behulp van een boedelbeschrijving. Vervolgens kan ook de erfbelasting eenvoudig worden berekend door de (langstlevende) erfgenaam of de executeur.

Wie betaalt erfbelasting bij langstlevende testament?

Het is mogelijk dat bij de erfverdeling en het berekenen van de erfbelasting met een langstlevende testament rekening gehouden moet worden. Zo’n testament beschermt de belangen van de overlevende na het overlijden van de partner. Het bevat bepalingen en instructies om ervoor te zorgen dat de overlevende partner de nodige bescherming en controle heeft over de nalatenschap. Het gevolg van een langstlevende testament is, dat kinderen voor hun erfdeel een niet-opeisbare vordering ontvangen. Zolang de langstlevende ouder over het vermogen van de kinderen beschikt, betaalt deze ook de erfbelasting voor de kinderen.

Opvullegaat

Voor meer erfbelastingflexibiliteit voegen mensen tegenwoordig vaak een opvullegaat toe aan hun langstlevende testament. Het opvullegaat geeft de langstlevende ouder de flexibiliteit om de erfdelen van de kinderen aan te passen. Dit kan betekenen dat de langstlevende ouder bepaalde bezittingen, eigendommen of gelden toewijst aan de kinderen op een manier die gunstiger is voor de erfbelasting. Door deze aanpassingen in de erfenisstructuur kunnen de kinderen mogelijk profiteren van vrijstellingen en lagere belastingtarieven, waardoor de totale erfbelastinglast wordt verminderd.

De tool van Doehetzelf Nalatenschap gebruiken

Het afhandelen van de nalatenschap kan een behoorlijke opgave zijn in deze emotionele periode. De tool van Doehetzelf Nalatenschap biedt overzicht, gemak en transparantie voor alle erfgenamen. Voor een vast bedrag per nalatenschap krijg je toegang tot de volledige functionaliteit en wordt het eenvoudig om de erfbelasting te berekenen voor de langstlevende en eventuele andere erfgenamen. Op de pagina ‘Hoe het werkt?’ vind je een instructievideo die je stap voor stap door het proces leidt.

Maak eenmalig een account aan en start met het vlot en eenvoudig afwikkelen van de erfenis.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap