En/of rekening bij overlijden

Het overlijden van een naaste is een emotioneel beladen tijd, waarin praktische kwesties soms overweldigend kunnen zijn. Een veelgestelde vraag is wat er gebeurt met een ‘En/Of rekening’ bij overlijden. Dit is waar Doehetzelf Nalatenschap in beeld komt. De gebruiksvriendelijke tool vereenvoudigt het zelf afwikkelen van nalatenschappen. Meld met slechts enkele klikken het overlijden bij diverse instanties zoals de bank, zeg abonnementen op en bereken de erfbelasting. Zo krijg je grip op de administratieve rompslomp en kun je je richten op het rouwproces. Lees meer over en/of rekeningen bij overlijden en hoe de tool je overzicht en gemak biedt bij het afhandelen van de nalatenschap.

En of rekening bij overlijden

Wat gebeurt er met de en/of rekening bij overlijden?

In veel gevallen behoudt de mederekeninghouder toegang tot een gezamenlijke rekening, zoals een ‘en/of-rekening’, na het overlijden van de andere rekeninghouder. Dit biedt continuïteit voor financiële transacties, zoals periodieke overboekingen en automatische incasso’s. Het is ook goed om te weten dat niet alle banken dezelfde procedures volgen. Sommige banken, zoals Bunq en Knab, kunnen de rekening na het overlijden van een van de rekeninghouders niet op één naam zetten. Dit kan leiden tot extra administratieve stappen voor de overgebleven rekeninghouder, zoals het handmatig omzetten van incasso’s. Als nabestaande is het in ieder geval belangrijk om het overlijden van je partner te melden bij de bank, wat je heel gemakkelijk doet met de tool van Doehetzelf Nalatenschap.

Bezwaar van andere erfgenamen

Het verhaal rond de en/of rekening bij overlijden kan ook complexer worden als erfgenamen bezwaar maken tegen deze regeling, dat de andere rekeninghouder toegang blijft houden tot de bankrekening. In sommige gevallen kan de bank ervoor kiezen om de rekening te blokkeren totdat de situatie is opgehelderd. Daarnaast is het waar dat sommige banken de en/of-rekening bij overlijden kunnen blokkeren als het saldo boven een bepaald bedrag ligt, om te voorkomen dat grote sommen geld zonder duidelijke instructies worden overgeheveld. Het is dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken met mederekeninghouders en, indien mogelijk, met de bank over hoe de rekening moet worden beheerd na een overlijden.

Meer gemak en overzicht met Doehetzelf Nalatenschap

Wanneer je voor de vraag staat, hoe het zit met een en/of rekening bij overlijden, sta je zeer mogelijk voor het afhandelen van de nalatenschap van je partner of andere dierbare. In dat geval kan de tool van Doehetzelf Nalatenschap je helpen bij het efficiënt omgaan met deze financiële aspecten na een overlijden, waaronder het melden van overlijden bij de bank en het beheren van de (en/of-) rekening. Daarnaast biedt de tool nog tal van andere functies, waar je voor een vaste vergoeding per nalatenschap de beschikking over krijgt.

Dit biedt de tool van Doehetzelf Nalatenschap:

Met Doehetzelf Nalatenschap kun je alle aspecten van de afwikkeling van een nalatenschap eenvoudig beheren. De tool organiseert communicatie en documentatie in een overzichtelijk dashboard. Bovendien kun je mede-erfgenamen toegang geven voor transparantie. De tool begeleidt je stap voor stap door het proces, inclusief het melden van overlijden bij relevante instanties, het registreren van bezittingen en schulden, automatische erfbelastingberekeningen, helder financieel inzicht en het efficiënt uitkeren van erfdelen.

En/of rekening bij overlijden: regel het eenvoudig

Op de pagina ‘Hoe werkt het?’ kan je alle stappen nog eens rustig nalezen. Ben je klaar om eenvoudig zelf de nalatenschap af te wikkelen, maak dan eenmalig een account aan en begin. Met Doehetzelf Nalatenschap krijg je niet alleen antwoord op vragen over ‘en/of rekeningen bij overlijden’, maar ook een complete tool om het afhandelen van de nalatenschap te vereenvoudigen. Meld je aan aan en ervaar het zelf!

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap