Digitale nalatenschap

Het digitale landschap heeft inmiddels onmiskenbaar zijn plaats veroverd in ons dagelijks leven. We hebben accounts bij e-mailproviders, social mediaplatforms, de overheid, telefoon- en internetaanbieders en banken. Sommigen hebben ook digitale bezittingen zoals bitcoin, NFT’s en andere digitale portefeuilles. Inzicht in digitale nalatenschap is cruciaal voor de afhandeling van een erfenis en voor het geruststellen van nabestaanden over wat er gebeurt met online accounts na overlijden. De noodzaak van informatie op dit gebied groeit gestaag. Dankzij haar samenwerking met Digital Life Legacy kan Doehetzelf Nalatenschap je optimaal de weg te wijzen in de wereld van de digitale nalatenschap.

Digitale nalatenschap

Digitale profielen op sociale media

Profielen op sociale media maken een belangrijk deel uit van onze digitale nalatenschap. Ideaal gezien heeft de overledene tijdens zijn of haar leven al bepaald wat er met deze profielen moet gebeuren en wie toegang mag krijgen. Sommige platforms, zoals Facebook en Instagram, bieden opties voor een herdenkingsstatus, maar de profielen blijven bestaan zonder toegang tot foto’s en video’s. Nabestaanden willen misschien informatie delen over herdenkingsdiensten, maar zonder aangewezen contactpersoon is dit niet mogelijk. Het aanpassen of verwijderen van het profiel kan ook een uitdaging zijn.

Let op: juridische overwegingen bij handelen als erfgenaam

Het is van cruciaal belang om op te merken dat wanneer je je gedraagt als erfgenaam en handelingen verricht met betrekking tot accounts, abonnementen en sociale media, dit kan worden opgevat als een daad van aanvaarding van de erfenis. Dit omvat ook de aanvaarding van eventuele schulden en verantwoordelijkheden als erfgenaam. Daarom is het raadzaam om zorgvuldig te overwegen welke stappen je neemt met betrekking tot de digitale nalatenschap van een overleden persoon.

Voorbij de digitale muur met Digital Life Legacy

Loop je bij het afhandelen van de erfenis tegen een digitale muur aan, bijvoorbeeld omdat je het wachtwoord niet weet of omdat de telefoon geblokkeerd is? Dan kan Digital Life Legacy je waarschijnlijk helpen. Dit bedrijf, opgericht door expert Sander van der Meer, is dé autoriteit op het gebied van digitale nalatenschap. Digital Life Legacy ontsluit gegevens op apparaten en accounts van overledenen, waarborgt de veilige opslag ervan en verleent rechtmatige erfgenamen legitieme toegang, zelfs zonder bekende wachtwoorden of apparaatcodes en altijd conform de geldende wetgeving.

Doehetzelf Nalatenschap: zelf de erfenis afwikkelen

Voor erfgenamen die belast zijn met de afwikkeling van een nalatenschap, biedt Doehetzelf Nalatenschap een handige tool om dit proces zelf af te handelen. Het is essentieel om een duidelijk beeld te hebben van de digitale erfenis voordat je de tool gebruikt. Je kunt namelijk met een druk op de knop het overlijden melden bij meer dan 3400 organisaties in de groeiende database. Accounts en abonnementen bij banken, hypotheekverstrekkers, woningcorporaties, nutsbedrijven en telecomaanbieders zijn in een keer met onze standaardbrieven op te zeggen. Maar dat is niet alles: onze tool is het controlecentrum voor de afhandeling van de nalatenschap.

Overzichtelijk dashboard

De tool biedt de mogelijkheid om eenvoudig een boedelbeschrijving te maken, documenten zoals jaaropgaven en aanslagen te uploaden en de erfbelasting te berekenen voor iedere erfgenaam. Het hele financiële afwikkelingsproces verloopt transparant en efficiënt. In het overzichtelijk dashboard beheer je alle aspecten van de nalatenschap, inclusief digitale portefeuilles. Je kunt ook andere erfgenamen toegang geven als observator of actieve deelnemer aan de afwikkeling maken. Voor een eenmalige, betaalbare prijs per nalatenschap krijg je toegang tot de volledige functionaliteit.

Tips voor het beheren van je digitale erfenis

Tot slot is het belangrijk om vast te leggen wat er met je digitale nalatenschap moet gebeuren. Wijs contactpersonen op sociale media aan die je accounts mogen beheren en informeer jezelf over het concept ‘daad van aanvaarding’ om onbedoelde erfgenaamschap te voorkomen. Denk ook aan het beheren van je digitale portefeuilles en bewaar account- en inloggegevens op een veilige plek waar naasten bij kunnen. Kortom: leg je digitale nalatenschap niet in handen van grote tech-firma’s, maar in die van jezelf en je naasten. 

In de kennisbank van Digital Life Legacy vind je nog veel meer waardevolle informatie rondom digitale nalatenschap.

Goed voorbereid op digitale nalatenschap

Bereid je goed voor op je digitale nalatenschap, en zorg ervoor dat je bezittingen en wensen worden gerespecteerd. Dankzij de expertise van Digital Life Legacy en de handige tool van Doehetzelf Nalatenschap ben je volledig voorbereid op het beheren van je digitale nalatenschap en de soepele afwikkeling van erfenissen.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap