De erfgenaam achterhalen

Hoe achterhaal je de erfgenaam of erfgenamen van een nalatenschap? Het vinden van de juiste personen kan een uitdaging zijn, maar het is een cruciale eerste stap in het afhandelen van een nalatenschap. In deze korte gids zullen we de stappen bespreken die je kunt nemen om de erfgenamen te achterhalen. Ook laten we je kennismaken met de handige tool van Doehetzelf Nalatenschap, waarmee je zelf de erfenis eenvoudig kunt afhandelen. Zo helpen we jou en de overige erfgenamen tijd besparen, zodat jullie eerder aan het rouwproces toe komen.

De erfgenaam achterhalen

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Controleren op een testament

Het eerste wat je kunt doen om de erfgenaam of erfgenamen te achterhalen, is nagaan of er een testament is opgesteld door de overledene. Als er een testament is, kunnen daarin namelijk specifieke erfgenamen worden genoemd. In de tool van Doehetzelf Nalatenschap vind je een link naar het Centraal Testamentenregister, dé bron om te raadplegen of er een testament is. Als er geen testament is of als het testament niet voor alle bezittingen specifieke erfgenamen vermeldt, volgt de verdeling van de nalatenschap de regels van wettelijke opvolging.

Wettelijke opvolging

Alle delen van de nalatenschap die niet expliciet in het testament worden vergeven, worden verdeeld volgens wettelijke opvolging. De erfgenamen worden bepaald volgens een vastgestelde hiërarchie van familieleden, namelijk:

  1. Echtgenoot of geregistreerde partner en kinderen/kleinkinderen;
  2. Ouders, broers en zussen;
  3. Grootouders + nakomelingen (ooms, tantes en/of hun kinderen);
  4. Overgrootouders + nakomelingen.

Waar is de erfgenaam?

Als een erfgenaam onvindbaar is, kan dit de afwikkeling van een erfenis bemoeilijken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken:

  • Probeer de spoorloze erfgenaam op te sporen via een notaris of gespecialiseerd bureau. Bedenk wel dat dit veel tijd en geld kan kosten.
  • Vraag de rechtbank om een vereffenaar aan te stellen die namens de spoorloze erfgenaam optreedt. De vereffenaar zorgt ervoor dat de nalatenschap klaar is voor verdeling en dat eventuele schulden worden betaald. Het deel van de spoorloze erfgenaam wordt bewaard totdat deze persoon wordt gevonden of totdat de bewaartermijn* is verstreken.
  • Vraag de rechtbank om een verklaring van vermoedelijk overlijden voor de spoorloze erfgenaam af te geven. Dit kan alleen na een bepaalde periode (meestal 20 jaar) waarin de erfgenaam niet is gevonden of zich niet heeft gemeld. In dat geval wordt het erfdeel van de spoorloze erfgenaam verdeeld onder de andere erfgenamen.

* De bewaartermijn in bovenstaand verhaal is afhankelijk van de situatie. In het algemeen geldt dat de vereffenaar het deel van de spoorloze erfgenaam 20 jaar moet bewaren. Als er dan geen aanspraak is gemaakt op zijn of haar deel van de erfenis, dan vervalt deze aan de Staat. Als de spoorloze erfgenaam later alsnog opduikt, kan hij of zij een verzoek indienen om de nalatenschap te heropenen en zijn of haar deel te ontvangen.

Vlot en eenvoudig de erfenis afwikkelen met onze tool 

Heb je de erfgenaam of erfgenamen gevonden, dan is het tijd om de nalatenschap af te handelen. Doehetzelf Nalatenschap biedt een gebruiksvriendelijke tool waarmee je alle stappen van de afwikkeling kunt doorlopen, van het melden van het overlijden en het opzeggen van abonnementen en diensten bij meer dan 3400 organisaties tot het invoeren van erfgenamen en het maken van een boedelbeschrijving. De tool biedt een centraal dashboard waarop je een overzicht hebt van alle stappen en waar erfgenamen transparant kunnen meekijken of actief kunnen deelnemen aan de afhandeling. Dit geeft je de mogelijkheid om eerder toe te komen aan het rouwproces terwijl je toch de nalatenschap op een gestructureerde manier afhandelt.

Gemak en transparantie voor iedere erfgenaam: meld je aan

Elke erfgenaam profiteert wanneer je de erfenis afhandelt met Doehetzelf Nalatenschap. Bekijk hier het stappenplan en meld je aan. Voor een eenmalig tarief per nalatenschap heb je toegang tot alle functies in de tool.

361

Gebruikers

3558

Organisaties

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap