Bankonderzoek na overlijden

Hoe weet je waar de overledene bankrekeningen had?

Bij de afhandeling van een nalatenschap is het voor de erfgenamen of executeur belangrijk om te weten bij welke banken de overledene een bankrekening had of andere producten afnam. Dit is nodig om het overlijden te kunnen melden, de boedelbeschrijving te kunnen maken en de financiële zaken af te kunnen handelen. Een stevige reden voor nabestaanden om een bankonderzoek na overlijden te willen doen. Op deze pagina leggen we uit hoe je jouw eigen bankonderzoek na overlijden kunt verrichten. Heb je eenmaal de bankzaken in beeld, dan helpt de tool van Doehetzelf Nalatenschap je om de erfenis vlot en efficiënt af te wikkelen.

Bankonderzoek na overlijden

Stappen in het bankonderzoek

Bij het uitvoeren van een bankonderzoek na overlijden zijn er enkele stappen die je kunt volgen om de benodigde informatie te verkrijgen. Ten eerste is het raadzaam om de persoonlijke documenten van de overledene te doorzoeken, zoals bankafschriften, belastingaangiften en financiële overzichten. Deze kunnen aanwijzingen geven over bij welke banken er rekeningen waren geopend. Vervolgens is het noodzakelijk om contact op te nemen met de vermoedelijke banken. 

Slapende tegoeden opsporen

Het kan zijn dat de overledene zogenaamde ‘slapende tegoeden’ heeft; saldo op bankrekeningen waarvan niks in het papieronderzoek naar voren komt. Heb je het vermoeden dat dit het geval is en heb je geen idee om welke banken het kan gaan? De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een digitaal loket, waar erfgenamen en executeurs terecht kunnen om navraag te doen bij de aangesloten banken. Op basis van de aangeleverde informatie zullen alle aangesloten banken in hun administratie een onderzoek starten naar girale tegoeden op naam van de overledene.

Zelf informatie halen bij de banken

Banken zijn verplicht om nabestaande informatie te verstrekken over bankrekeningen van de overledene. Daarbij hebben ze het recht om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ze kunnen verlangen dat je documentatie verstrekt, zoals een overlijdensakte en bewijs van je recht op informatie als erfgenaam. Bij het benaderen van banken is het raadzaam om geduldig en grondig te werk te gaan. Dit deel van je bankonderzoek na overlijden zal enige tijd in beslag nemen. Het doel is om een volledig beeld te krijgen van de financiële activa van de overledene, zodat de nalatenschap op een legale en efficiënte manier kan worden beheerd.

Het bankonderzoek na overlijden opvolgen

Heb je de financiële activa van de overledene in beeld, dan heb je een belangrijke stap gezet in het afhandelen van de nalatenschap. De opvolging: het melden van overlijden, afhandelen van financiën en meer, handel je eenvoudig en vlot af met Doehetzelf Nalatenschap. De tool is ontwikkeld om efficiënter eenvoudige nalatenschappen af te kunnen handelen. Het biedt een overzichtelijk dashboard, dat als zenuwcentrum voor de afwikkeling van de erfenis dient.

De alles-in-een-tool voor het afhandelen van nalatenschappen

Met het bankonderzoek na overlijden heb je in kaart gebracht waar de overledene zoal bankrekeningen had. Vanaf dit punt is Doehetzelf Nalatenschap je metgezel in het afhandelen van de nalatenschap. Je gaat stapsgewijs te werk, zodat de afhandeling je nooit boven het hoofd stijgt. 

Overzichtelijk stappenplan

Het overzichtelijke stappenplan begint met het aanmaken van een account. Hierbij upload je de overlijdensakte en voeg je de erfgenamen en andere betrokkenen toe. Hen geef je toegang tot het dashboard om mee te kijken of actief deel te nemen aan de afwikkeling. Deze gegevens hoef je slechts één keer in te voeren. Bij de volgende stap, het melden van overlijden en opzeggen van abonnementen en diensten, heb je de gegevens uit het bankonderzoek na overlijden nodig. De banken en andere organisaties waar de overledene klant was, vink je eenvoudig aan, waarna je ze met een druk op de knop tegelijk aanschrijft.

Al snel ga je verder met het maken van de boedelbeschrijving, de erfbelasting berekenen, het betalingsverkeer afhandelen en het berekenen van de erfdeling.

Bankonderzoek na overlijden gedaan? Doehetzelf Nalatenschap

Het bankonderzoek na overlijden zal wat tijd kosten, maar daarna wordt het afwikkelen van de erfenis eenvoudiger met Doehetzelf Nalatenschap.

Voor een schappelijke prijs per nalatenschap krijg je:

  • Toegang voor alle erfgenamen
  • Toegang aan derden verschaffen
  • Toegang tot alle functionaliteit

Maak eenmalig een account aan en profiteer van overzicht en gemak in de afhandeling van de nalatenschap.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Over Doehetzelf Nalatenschap

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap