Afhandeling erfenis zonder testament

Hoe werkt de afhandeling van een erfenis zonder testament? Wanneer er geen testament aanwezig is, wordt de erfenis verdeeld volgens de geldende regels. Op deze pagina lees je hoe het werkt. Wat je hier ook leest is hoe je met de tool van Doehetzelf Nalatenschap eenvoudig zelf de erfenis zonder testament kunt afhandelen. Het stopzetten van abonnementen, bezittingen en schulden vastleggen, de verdeling en erfbelasting berekenen; alles regel je vanuit een centraal systeem. Bovendien kan je transparantie creëren door de overige erfgenamen toegang te geven zodat zij de afhandeling op de voet kunnen volgen.

Afhandeling erfenis zonder testament

Geen testament: wat nu?

Als er geen testament is, dan bepaalt de wet in welke volgorde de erfgenamen worden opgeroepen. Wanneer de eerste groep de erfenis niet (volledig) aanvaardt, wordt de volgende groep opgeroepen.

Er worden vier groepen onderscheiden:

  1. Echtgenoot / geregistreerde partner en kinderen
  2. Ouders, broers en zussen
  3. Grootouders
  4. Overgrootouders

Bij de afhandeling van een erfenis zonder testament, hebben de echtgenoot / geregistreerde partner en de kinderen van de overledene als eerste aanspraak op de erfenis. Zij hebben verschillende keuzemogelijkheden voor de aanvaarding van de erfenis.

Erfenis zonder testament: mogelijkheden voor aanvaarding

Volgens het Nederlandse erfrecht heeft iedere erfgenaam de keuze uit drie verschillende opties bij het afhandelen van een nalatenschap zonder testament:

  • Zuiver aanvaarden: Door zuiver te aanvaarden, neemt de erfgenaam de volledige nalatenschap op zich. De erfgenaam krijgt dan zijn of haar erfdeel maar wordt ook, samen met andere erfgenamen die eveneens zuiver hebben aanvaard, verantwoordelijk wordt voor eventuele schulden die de nalatenschap met zich meebrengt.

  • Beneficiair aanvaarden: Wanneer een erfgenaam beneficiair aanvaardt, accepteert hij of zij de nalatenschap onder voorbehoud. Hierbij wordt de erfgenaam niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Wel heeft de erfgenaam recht op een deel van een positief eindsaldo. Het beneficiair aanvaarden vereist het strikt volgen van een wettelijk voorgeschreven procedure.

  • Verwerpen: Door te verwerpen, besluit de erfgenaam afstand te doen van zijn of haar erfdeel. Dit betekent dat de erfgenaam geen aanspraak maakt op enig deel van de nalatenschap en tevens niet verantwoordelijk is voor eventuele schulden die daarmee gepaard gaan.

Elke erfgenaam heeft de vrijheid om een van deze opties te kiezen, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden en wensen. Wanneer de erfenis niet (volledig) is aanvaard door de eerste groep, dan wordt de tweede groep (ouders, broers en zussen van de overledene) voor deze keuze gesteld, enzovoorts.

Meer gemak en overzicht met Doehetzelf Nalatenschap

Wie is belast met de afhandeling van een erfenis zonder testament, krijgt veel voor zijn of haar kiezen, bovenop het verwerken van het overlijden van een dierbare. Wanneer er lastige zaken spelen of de verhoudingen tussen erfgenamen verstoord zijn, is het verstandig hier hulp bij in te roepen. Specialist i-executeur helpt je in dat geval graag. Wanneer dat niet het geval is, kan je de erfenis zonder testament eenvoudig zelf afhandelen met de tool van Doehetzelf Nalatenschap. 

De volledige afhandeling vanuit één tool

Met de tool van Doehetzelf Nalatenschap volg je op een overzichtelijke manier alle benodigde stappen in de afhandeling van de erfenis zonder testament. Alle documenten en correspondentie zijn op een centrale plek terug te vinden en kan je mede-erfgenamen inzage geven in het proces.

De tool in het kort

Overlijden melden

Een van de eerste stappen in de afhandeling van een erfenis zonder testament, is het melden van overlijden bij onder andere de bank en de hypotheekverstrekker of woningverhuurder. Ook is het belangrijk lopende abonnementen en lidmaatschappen tijdig stop te zetten. De groeiende database van Doehetzelf Nalatenschap bevat inmiddels meer dan 3400 organisaties, bij wie je met één druk op de knop het overlijden kunt melden. 

Boedelbeschrijving

Het is belangrijk de roerende en onroerende zaken, en eventuele schulden, in kaart te brengen. Bezittingen, banksaldo’s, openstaande betalingen, jaaropgaven en aanslagen; je legt ze eenvoudig vast in de tool. 

Financiële afwikkeling

In veel gevallen moet er nog een en ander betaald en ontvangen worden. Met de tool houd je het financiële verkeer overzichtelijk. Registreer moeiteloos bij- en afschrijvingen, waardoor jij en de andere erfgenamen te allen tijde op de hoogte zijn van alle financiële bewegingen.

Verdeling en erfbelasting berekenen

Wanneer de financiën zijn afgehandeld, kan je met de tool eenvoudig de aan alle erfgenamen uit te keren erfdelen en erfbelasting berekenen.

Afhandeling erfenis zonder testament: begin hier

Creëer meer gemak en overzicht in de afhandeling van een erfenis zonder testament met Doehetzelf Nalatenschap. De tool is met al zijn functionaliteiten beschikbaar voor een vast en voordelig tarief per nalatenschap. Lees hier hoe het werkt. Als je hulp nodig hebt of een vraag wilt stellen, neem dan gerust contact met ons op.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap