Afhandeling erfenis met testament

De aanwezigheid van een testament bij de afhandeling van een erfenis brengt extra juridische en administratieve aspecten in het proces. Het testament bevat specifieke instructies over hoe de erfenis verdeeld moet worden, wie verantwoordelijk is voor welke taken en andere zaken die in acht genomen moeten worden. Met de tool van Doehetzelf Nalatenschap kan je eenvoudig zelf de afhandeling van de erfenis met testament regelen. De tool volgt een overzichtelijk en eenvoudig proces en je kan de mede-erfgenamen volledige transparantie bieden.

We nemen je graag mee in wat er zoal komt kijken bij het afhandelen van een nalatenschap met een testament en vertellen je hoe de tool van Doehetzelf Nalatenschap je hierbij stevig kan ondersteunen.

Afhandeling erfenis met testament

Stapsgewijze afhandeling van een erfenis met testament

Als de verstandhouding tussen de erfgenamen goed is en er geen complexe juridische vraagstukken liggen, kan de erfenis met testament doorgaans afgehandeld worden zonder tussenkomst van een notaris. Door dit stapsgewijs te doen, behoud je overzicht voor jou en alle belanghebbenden. Verderop lees je hoe de tool van Doehetzelf Nalatenschap je hierbij van grote dienst kan zijn.

 • Testament verifiëren:
  Identificeer en verifieer het bestaan van een testament, door dit na te vragen bij het Centraal Testamentenregister. 

 • Executeur aanstellen:
  Als er een executeur is benoemd in het testament, moet deze persoon gecontacteerd worden. De executeur heeft de verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat de afhandeling van de erfenis naar de wensen van de overledene verloopt.

 • Bezittingen en schulden:
  Raadpleeg het testament voor specifieke verdelingen en maak een overzicht van de overige bezittingen en schulden.

 • Erfbelasting berekenen:
  Bereken de verschuldigde erfbelasting volgens de belastingregels die van toepassing zijn op de erfenis.

 • Verdeling volgens testament:
  Volg nauwgezet de instructies in het testament voor de verdeling van de bezittingen onder de erfgenamen.

 • Legaten afhandelen:
  Als er legaten (specifieke schenkingen) zijn opgenomen in het testament, zorg ervoor dat deze correct worden afgehandeld.

Doehetzelf Nalatenschap: één tool voor de complete afhandeling

De tool van Doehetzelf Nalatenschap is het resultaat van tientallen jaren ervaring met het afhandelen van nalatenschappen. Gebouwd, gebruikt en doorontwikkeld door het team van Max Leffring (i-executeur, NabestaandenZorg) en nu beschikbaar voor iedereen. Het doel achter de tool is om het afhandelen van een nalatenschap met een testament moeiteloos te maken, zodat nabestaanden eerder aan het rouwproces toe komen. 

Met de gebruiksvriendelijke tool kun je stap voor stap alle benodigde taken uitvoeren:

 • Testament checken: In de tool van Doehetzelf Nalatenschap tref je een handige link waarmee je bij het Centraal Testamentenregister navraag naar het bestaan van eentestament kunt doen.

 • Boedelbeschrijving: Creëer een overzicht van alle bezittingen, schulden en eigendommen van de overledene zoals beschreven in het testament. Breng ook andere financiële en materiële aspecten in kaart, die van belang kunnen zijn voor de algehele afhandeling van de nalatenschap.

 • Overzichtelijke financiële afhandeling: Registreer en beheer financiële transacties, upload documenten en houd erfgenamen op de hoogte van financiële bewegingen.

 • Nauwkeurig de erfbelasting berekenen: Doehetzelf Nalatenschap integreert de actuele belastingregels en tarieven, zodat je eenvoudig een nauwkeurige berekening van de erfbelasting per erfgenaam kan maken.

 • Verdeling volgens testament: Volg het testament nauwgezet en registreer elke stap van de verdeling, zodat de wensen van de overledene correct worden uitgevoerd. Zaken die niet zijn opgenomen in het testament, worden volgens de wettelijke regeling verdeeld.

Eenvoudig de erfenis met testament afhandelen

Doehetzelf Nalatenschap biedt een gestructureerde aanpak voor het afhandelen van een erfenis met testament. Voor vast en voordelig tarief per nalatenschap behoud je overzicht en transparantie voor alle betrokken erfgenamen. Dankzij de efficiënte en stapsgewijze afhandeling komen jullie eerder aan het verwerkingsproces toe. 

Benieuwd hoe de tool van Doehetzelf Nalatenschap precies werkt? Raadpleeg dan deze korte gids.

Gespecialiseerde ondersteuning

Heb je hulp nodig bij een de afhandeling van een complexere erfenis met testament, dan verwijzen we je graag door naar onze partner i-executeur. Deze specialist kan je adviseren en assisteren bij de volledige afwikkeling, als dat nodig is. Of het nu gaat om ingewikkelde juridische vraagstukken of complexe vermogensverdeling, i-executeur staat garant voor deskundige begeleiding op maat.

Besef jij wel hoe bijzonder jij bent? Ontdek hier de unieke aanbieding voor uitvaartverzorgers.

Kies voor een samenwerking en laat jouw klanten profiteren van 20% korting op onze tool.

Hoe werkt het?

Onze tool is gemaakt om zelf eenvoudig een nalatenschap af te wikkelen. Maar wat kun je dan precies regelen? We leggen het hier graag aan je uit. In de tool kom je een aantal bouwstenen tegen. Als je deze allemaal doorloopt, zul je de nalatenschap altijd succesvol afwikkelen. Bekijk hiernaast de korte uitlegvideo.

De voordelen

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

Overlijden melden

Boedelbeschrijving

Financiële afwikkeling

"Het afwikkelen van de nalatenschap van mijn vader werk zo een stuk fijner"

Het was heel fijn om samen met mijn broers en zussen op deze manier te werken aan de nalatenschap. We hebben dit alles als prettig ervaren. Er werd veel voor ons geregeld en hadden altijd overzicht. Echt een aanrader!

Over Doehetzelf Nalatenschap

Doehetzelf Nalatenschap is ontstaan vanuit jarenlange ervaring in het afwikkelen van nalatenschappen. We begrijpen dat nabestaanden vaak zelf de zaken willen en kunnen afhandelen. Oprichter Max Leffring heeft met zijn expertise en gedreven team een unieke tool ontwikkeld die overzicht en gemak brengt voor alle nabestaanden. Bij Doehetzelf Nalatenschap streven we ernaar om de afwikkeling van nalatenschappen eenvoudiger te maken, zodat je op je eigen tempo en zonder tussenkomst van derden de nalatenschap kunt regelen.

Zoek je een specialist?

Ben je op zoek naar iemand die je kan ondersteunen bij het afwikkelen van de nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat er lastige zaken spelen of omdat de verhoudingen verstoord zijn?

Schakel bij een complexe nalatenschap de i-executeur in. Deze specialist is thuis in het erfrecht en kan je advies geven over het afwikkelen van de nalatenschap, of de afwikkeling volledig voor je verzorgen.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag over onze werkwijze of onze tool? Op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld het achterhalen van een testament of wanneer een notaris nodig is? 

In de uitgebreide kennisbank vind je het antwoord op al je vragen.

Zowel individuele personen als organisaties, zoals goede doelen, kunnen worden ingevoerd als erfgenamen en/of ontvangers van een legaat.

Jazeker, ook deze erfgenamen of verkrijgers van een legaat kun je als begunstigde invoeren.

Na het inloggen worden de nalatenschappen getoond waar je toegang toe is verschaft. Hieraan zit geen limiet.

Maak een account en regel zelf de nalatenschap