Ik ben als executeur benoemd. Hoe ga ik te werk?

Aanvragen verklaring van executele

Je bent een verklaring van executele nodig waaruit blijkt dat jij bevoegd bent om de nalatenschap af te wikkelen en het beheer over de bankrekening(en) van de overledene te voeren. Deze verklaring van erfrecht laat je door een notariskantoor opstellen. Voordat deze wordt afgegeven zal de notaris jou vragen om te bevestigen dat je de rol van executeur aanvaard. Je kunt er voor kiezen om dit niet te doen. Is er in het testament een tweede persoon als backup opgenomen, dan komt deze in aanmerking. Neemt geen van de executeurs deze rol op zich? Dan komt de afwikkeling op de schouders van de erfgenamen of een door hun aan te wijzen (professionele) gevolmachtigde terecht.

Stap 1: Bepaal de waarde van de nalatenschap

De waarde van de nalatenschap is de waarde van alle bezittingen min alle schulden. Als uitgangspunt geldt het saldo of de waarde op het moment van overlijden. Je brengt alle bezittingen in kaart. Dat kan bestaan uit het saldo van bankrekeningen, beleggingen, de waarde van sieraden en van een koopwoning.

Ook de schulden breng je in kaart. Denk daarbij aan de hypotheekstand, de hoogte van leningen en openstaande facturen of aanslagen op de datum van het overlijden. Zijn er legaten in het testament opgenomen? Of zijn er erfdelen uit de nalatenschap van de vooroverleden ouder onbetaald gebleven? Dan neem je deze ook op als schuld.

Was de overledene getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen? Dan telt de helft van de waarde.

Het in kaart brengen van de bezittingen en schulden resulteert in een boedelbeschrijving. Stuur deze naar de erfgenamen. Als executeur ben je verplicht om hun informatie te verstrekken.

Stap 2: Zeg diensten op

Bepaalde abonnementen en lidmaatschappen kunnen worden opgezegd. Denk goed na op welk moment je iets opzegt. Wellicht ben je de mobiele telefoon nog nodig om ergens te kunnen inloggen. Is er sprake van een onderhoudsabonnement, dan is het goed om te wachten tot de woning is verkocht. Blijft de partner achter? Sta er dan bij stil dat bepaalde lidmaatschappen wellicht collectiviteitskorting opleveren bij verzekeraars.

Stap 3: Betaal schulden, verkoop de woning en eventueel spullen

De eerste drie maanden na het overlijden hoef je formeel nog geen schuldeisers te betalen. Je bent wel verplicht om ze aan te schrijven. Betaal je ze vlot na het overlijden, dan kan het aanschrijven achterwege blijven.

Stap 4: Aangifte inkomstenbelasting en erfbelasting

Moest de overledene jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen? Dan dient over het jaar van overlijden de zgn. f-aangifte te worden gedaan. Is er erfbelasting verschuldigd? Dan ben je als executeur verplicht om aangifte te doen en om de afdracht van de erfbelasting te verzorgen.

Stap 5: Verdeel overgebleven spullen en het geld

Wanneer alle schulden en de definitieve aanslagen inkomstenbelasting en erfbelasting zijn betaald, dan kun je de eventueel overgebleven spullen en het resterende geld verdelen. Dit doe je na rato ieders, in het testament opgenomen, erfdeel. Het is aan te raden om eerst de spullen te verdelen. Daarmee blijft de mogelijkheid bestaan om bij het verdelen van geld de erfgenamen te compenseren welke minder spullen hebben gekregen.

Informatieplicht

Als executeur ben je verplicht om de erfgenamen op de hoogte te houden en om ze alle gewenste informatie te verstrekken. Maak je gebruik van Doehetzelf Nalatenschap, dan gebeurt dit moeiteloos. Want de erfgenamen kunnen voortdurend meekijken. Daardoor kun je het opstellen van de boedelbeschrijving, de rekening- en verantwoording en de uitdelingslijst achterwege laten. De tool produceert deze automatisch.