Hoeveel belasting moet ik betalen over de erfenis?

Erfbelasting (vroeger successierecht genoemd) is de belasting die erfgenamen betalen over hun aandeel in de nalatenschap. Het gaat hierbij om de waarde van zowel het vermogen als de bezittingen, minus eventuele schulden. Deze belasting betaal je niet over de gehele erfenis, maar over de waarde boven de vrijstellingsgrens.

Erfbelasting en vrijstellingsgrenzen

Een erfgenaam betaalt een bepaald percentage erfbelasting. De hoogte van het percentage en de vrijstellingsgrens is afhankelijk van de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. Hoe minder direct de relatie was met de overledene, des te lager is de vrijstelling en des te hoger is het te betalen percentage. In onze kennisbank vind je een tabel waarin dit in een duidelijk schema wordt weergegeven. De gegevens die je in dit artikel vindt, betreffen de bedragen en percentages die gelden voor 2024.

Partner

Als echtgenoot, geregistreerd of samenwonend partner bedraagt je vrijstelling € 795.156,-.
Je betaalt 10 procent erfbelasting over hetgeen je boven deze vrijstellingsgrens erft. Dit tot € 152.368,-. Over het meerdere betaal je 20 procent.

Kinderen

Voor kinderen en pleeg- of stiefkinderen bedraagt de vrijstelling € 25.187,-. Voor een kind met een beperking bedraagt de vrijstelling € 75.546,-. Je betaalt 10 procent erfbelasting over hetgeen je boven deze vrijstellingsgrens erft. Dit tot € 152.368,-. Over het meerdere betaal je 20 procent.

Kleinkinderen en verdere afstammelingen

Voor de kleinkinderen bedraagt de vrijstelling € 25.187,-.Voor verdere afstammelingen bedraagt de vrijstelling € 2.658,-. Je betaalt 18 procent erfbelasting over hetgeen je boven deze vrijstellingsgrens erft. Dit tot € 152.368,-. Over het meerdere betaal je 36 procent.

Ouder

Voor ouders bedraagt de vrijstelling € 59.643,-. Erven jij en je partner allebei? Dan bedraagt de gezamenlijke vrijstelling € 59.643,-. Je betaalt 30 procent erfbelasting over hetgeen je boven deze vrijstellingsgrens erft. Dit tot € 152.368,-. Over het meerdere betaal je 40 procent.

Overige erfgenamen

Voor de overige erfgenamen, waaronder broers en zussen, bedraagt de vrijstelling € 2.658,-. Je betaalt 30 procent erfbelasting over hetgeen je boven deze vrijstellingsgrens erft. Dit tot € 152.368,-. Over het meerdere betaal je 40 procent.

Contactformulier

Is het je niet helemaal duidelijk of wil je meer informatie? Vul dan ons contactformulier in, dan nemen wij contact met je op.

Lees verder